Odmetnuta gruzijska regija raspravlja s Moskvom o pridruživanju Rusiji

Južna Osetija, pokrajina koja se odmetnula od Gruzije i naziva se nezavisnom državom, s moskovskim dužnosnicima raspravlja o mogućnosti da postane dio Ruske Federacije, citirala je danas ruska agencija RIA čelnika južnoosetijskog parlamenta.

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu odmetnutu pokrajinu Abhaziju kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske snage odbile gruzijski pokušaj da ponovno zauzme Južnu Osetiju u petodnevnom ratu iste godine. Venezuela, Nikaragva, Nauru i Sirija također su priznali njihovu neovisnost.

No, Zapad je Rusiju optužio da je praktički anektirala dvije regije koje čine petinu teritorija Gruzije, a Tbilisi ih želi natrag.

“Raspravljamo o svim tim pitanjima u bliskoj koordinaciji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i sporazume”, citirala je RIA Alana Alborova, predsjednika parlamenta Južne Osetije, koji je odgovarao na pitanje o mogućnosti održavanja referenduma o pridruživanju Rusiji.

“Kada zajedno s Ruskom Federacijom dođemo do te ideje o pridruživanju, to ćemo učiniti”, kazao je Alborov.

Južnoosetijski vođa Alan Gagloev, kojeg podupire Moskva, prošle je godine izrazio nadu da će pokrajina službeno biti inkorporirana u Rusiju, rekla je RIA.

Južna Osetija se odmetnula od gruzijske vlasti u ratu 1991. i 1992. godine, u kojemu je poginulo nekoliko tisuća ljudi, a održava bliske veze sa susjednom ruskom pokrajinom Sjevernom Osetijom.

Većina stanovnika Južne Osetije je etnički različita od Gruzijaca i govori vlastitim jezikom srodnim perzijskom jeziku.

Gotovo cijelo stanovništvo je prihvatilo ruske putovnice. Koriste ruski rubalj kao svoju valutu, a gospodarstvo ovisi o Rusiji./Hina/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img