ZASTUPNIČKI DOM PS BIH

Odbijen prijedlog SDA kojim se traži procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog zastupnika Safeta Keše (SDA) da se u dnevni red današnje sjednice uvrsti točka „prijedlog zaključka Zastupničkog doma PSBiH kojim se od Tužiteljstva BiH, u skladu sa zakonom, traži procesuiranje predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog javnog negiranja genocida u Srebrenici“.

Ovaj prijedlog nije imao potrebnu entitetsku većinu glasova te nije uvršten u dnevni red.

Kešo je kazao da se 21. veljače ove godine Milorad Dodik javno oglasio povodom odluke visokog predstavnika u BiH o izmjeni Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari i tom prilikom kazao „tamo se, u Srebrenici, nije desio genocid i svi to znaju“.

“Ovom svojom izjavom Milorad Dodik je vrlo eksplicitno i javno negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen i potvrđen nizom pravovaljanih presuda donesenih od strane najviših međunarodnih sudskih instanci, nekih nacionalnih sudova stranih zemalja i Suda BiH, čime je počinio kazneno djelo za koje je Kazneni zakon BiH predviđa kaznu zatvora”, naveo je Kešo.

Zastupnici nisu podržali ni prijedlog zastupnika Šemsudina Mehmedovića (SDA) da se u dnevni red uvrsti točka “Nezakonite odluke Vijeća ministara BiH o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija”.

Prijedlog zakona o plaćama

Na dnevnom redu današnje sjednice je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Šerif Špago (SDA), koji će zastupnici razmatrati u prvom čitanju.

Predlagač je u obrazloženju pojasnio da podnosi predloženi zakon kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima.

“S obzirom na to da je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen nesrazmjeran odnos u koeficijentima i plaćama, od najniže do najviše plaće, te da je nacrtom zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu izvršen obračun plaća primjenom osnovice u visini od 630 KM, čime bi došlo do još većeg nesrazmjernog povećanja plaća za radna mjesta s većim koeficijentima, podnosimo prijedlog ovog zakona kako bi se uravnotežile plaće proračunskim korisnicima”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženog zakona.

Komisija za financije i proračun Zastupničkog doma je podržala principe predloženog zakona.

Nema više zajedničkih institucija?

Zastupnički dom će razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio zastupnik Denis Zvizdić (NiP), a koji predviđa da se riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma je utvrdila usklađenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i podržala principe predloženog zakona.

Pred zastupnicima će se naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sportu u BiH, čiji je predlagač također zastupnik Denis Zvizdić, s mišljenjem nadležne komisije.

Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma nije utvrdila da je prijedlog ovog zakona usklađen s Ustavom i pravnim sustavom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te je Zastupničkom domu dostavila negativno mišljenje.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o imenovanju članova Državne regulatorne komisije za električnu energiju iz Federacije BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog odluke o imenovanju tajnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnici bi trebali dati suglasnost za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img