Hrvatski Medijski Servis

OD SIJEČNJA DO SVIBNJA 2019. Čak 330 posto više migranta prešlo preko teritorija RS

Foto: Ilustracija

Čak 330 posto više migranta prešlo je preko teritorija Republike Srpske, u prvih pet mjesec ove godinu u odnosu na isto razdoblje prošle, zabrinjavajući su to podaci Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja migranata.

Točno 2.675 migranata prošlo je kroz RS, nisu značajnije ugrozili sigurnost, ali počinili su osam kaznenih djela. Policija njihovo kretanje drži pod kontrolom. Za krijumčarenje ljudi policija je podnijela 14 izvještaja protiv 17 osoba Tužiteljstvu BiH, piše ATV BL.

“Najveći priljev migranata i ono što je Policija Republike RS postupala je na području PU Bijeljina, Banja Luka, Prijedor i Gradiška. Mi i dalje ostajemo pri stavu, to je i zaključak Vlade RS da nema uvjeta i kapaciteta za smještaj migranata na području RS”, kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Svi putevi migranata, preko teritorija RS, vode ka graničnim općinama s Hrvatskom i Unsko-sanskom županijom. Najbolje to znaju u prijedorskoj regiji. Prema policijskim evidencijama, tijekom cijele prošle godine evidentirali su 330 migranta. Ovog proljeća, ta cifra je već nadmašena.

“U proteklih pet mjeseci tekuće godine na području PU Prijedor kontrolirana su i identificirana ukupno 403 migranta dok je u istom razdoblju 2018. godine evidentirano 25 migranata”, kaže Vesna Pačariz, glasnogovornica PU Prijedor.

Iz Bijeljine poručuju da, zahvaljujući radu i dobroj koordinaciji svih nadležnih službi, pod kontrolom drže pritisak migrantske krize.

“Zahvaljujući lokalnoj policijskoj upravi u koordinaciji s Crvenim krstom i s drugim službama, ali moram pohvaliti isto tako i Graničnu policiju koja je zaista maksimalno angažirana, moram pohvaliti i Službu sa strancima koje je u Bijeljini promijenila svoje radno vrijeme i koja je bila vrlo pristupačna i ažurna. Policija je svakodnevno na terenu”, rekao je Miloš Stevanović, član Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja migranata kroz RS.

Na terenu, s Graničnom policijom BiH je i 85 pripadnika MUP RS. Ukoliko bude potrebno, taj broj može biti i povećan, kaže Ćulum. Za migrantsku krizu najodgovornije je Vijeće ministara u tehničkom mandatu, kaže Nenad Stevandić, predsjedatelj Kluba Srba u Zastupničkom domu Parlamenta BIH.

“Prirodno je da ako budemo imali novo Vijeće ministara da ćemo imati neko koordinacijsko tijelo između entiteta i Vijeća ministara, to koordinacijsko tijelo će u suradnji i uz poštovanje Ustava, pobrinuti se da nas ta kriza ne pogodi još više”, ističe Stevandić.

U BiH ušlo je 8.500 migranata što je 150 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Migranti stižu iz 35 zemalja, a najviše iz Pakistana, Iraka, Sirije./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte