SARAJEVO

Liječnik koji je preminuo od korone je poznati epidemiolog i član WHO-a

U izolatoriju Klinike za plućne bolesti u Podhrastovima u Sarajevu od posljedica zaraze koronavirusom preminuo je 61-godišnji liječnik Šefik Pašagić. Riječ je o doktoru epidemiologije i direktoru firme Sanitacija d.o.o.

Da je riječ o vrsnom i priznatom stručnjaku govori i činjenica da je bio član Svjetske zdravstvene organizacije za Jugoistočnu Europu i član epidemiološke komore SAD-a i BiH.

Prije nego što se razbolio bavio se upravo koronavirusom i bio je u stalnom kontaktu s kolegama iz SAD-a s kojima je razmjenjivao saznanja ovom virusu.

O koronavirusu je govorio i prilikom gostovanja na N1 televiziji 16. ožujka. Tada je kazao da se suočavamo s novim virusom o kojem ne znamo ništa jer se tek pojavio, te da su izdane mjere jedini način da se spriječi širenje.

“Higijena i dezinfekcija su ključne stvari u borbi protiv ove bolesti. Ljudi moraju biti svjesni da izolacijom mogu pomoći drugim ljudima. Svaka epidemija ima svoj vrhunac, a mi nismo čak ni na početku. Teško je reći što nas čeka iz ove perspektive. Osim osobne dezinfekcije, profesionalna dezinfekcija je ključ preventive kada je riječ o svim zaraznim bolestima. Koronavirus je virus s ovojnicom i dezinfekciju je najlakše odraditi. Potrebno je izvršiti dezinfekciju svih javnih površina”, kazao je tada Pašagić.

Doktor Pašagić je bio čest gost i sugovornik brojnih medija u BiH gdje je govorio o temama iz svoje struke. Njegova smrt je bez sumnje veliki gubitak za zdravstvo u BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije