Od posljedica gripe u Republici Srpskoj preminulo 16 osoba

Načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir rekla je da je od početka sezone od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija preminulo 16 osoba, od kojih je 99 posto imalo kronične bolesti, te da nitko nije bio cijepljen protiv gripe.

Vukmir je rekla novinarima da je u prošlom tjednu u RS prijavljeno 209 teških akutnih respiratornih infekcija, a 234 ukupno od početka sezone.

Prema njezinim riječima, u prošlom tjednu je od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija preminulo devet osoba, a zaključno s jučerašnjim danom 16, te da je uglavnom riječ o osobama srednjeg i starog životnog stanovištva.

“Oni koji su se ciujepili ove sezone imat će dobar stupanj zaštite, jer je genetskim sekvencioniranjem u Europi pokazano da je to virus koji cirkulira, onaj s kojim smo se i cijepili tako da je stupanj zaštite doista dobar”, istaknula je Vukmir.

Ona kaže da osoba može primiti cjepivo, da je potrebno 10 dana da se razvije imunitet, ali da u međuvremenu može oboliti. /Srna/HMS/

Najnovije

IMA SE, MOŽE SE...

Haaland na oproštajne darove potrošio pola milijuna eura: Častio i kuhare, fizioterapeute, liječnike…

Norveški napadač Erling Haaland (21) podijelio je desetke skupih satova suigračima i klupskom osoblju kao oproštajne darove na odlasku iz Borussije Dortmund u Manchester...