DODIK: Nije se uspjela dokazati priča o genocidu, ljudima zabranjuju da misle

Komentirajući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće nazočiti komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH, Dodik je istaknuo da takav stav OHR-a nije ništa novo od Benjamina Kallaya do Valentina Inzka koji pripadaju istoj državi i istoj ideologiji.

– Uvijek se očekivalo od Srba da sami sebe sotoniziraju, kažnjavaju i, ako je moguće, okrivljuju i istjeraju s ovih prostora – rekao je Dodik novinarima u konjičkom selu Borci gdje je danas posvećen novoobnovljeni hram Svetih apostola Petra i Pavla.

On je dodao da se nije uspjela dokazati priča o genocidu, zbog čega se sada pokušava zabraniti ljudima da misle, iako je, kako je naveo, taj Zapad pun priče o slobodi mišljenja.

– Ima mnogo primjera koji ne govore u prilog tvrdnji o genocidu. Mi tražimo zajedničku međunarodnu komisiju čiji sjedište ne mora da bude u Banjoj Luci, pa čak ni u BiH. Neka bude u Bruxellesu. Neka naprave priču o stradanju koja će biti objektivna, a ne da to čine politički sudovi – predložio je Dodik, prenosi Srna.

On je ponovio da su visoki predstavnik u BiH i drugi predstavnici međunarodne zajednice jednostrani i antisrpski motivirani.

– To se vidi na priči kako treba degradirati Republiku Srpsku, smanjiti prava srpskog i hrvatskog naroda i ojačati središnju ulogu. To se neće dogoditi, to je prošlo vrijeme i od toga nema više ništa – naglasio je Dodik.

On je upitao kako Inzka nije sramota pričati kako je Srba malo ovdje, a njegovi preci su na ovim prostorima u dva navrata ubili 40 posto Srba koji su u to vrijeme živjeli.

– I on govori kako nas je malo? To govori kakvi su to karakteri. Evo nas u grobnicama Šušnjaru, Јasenovcu, Prebilovcima… – istaknuo je srpski član Predsjedništva.

Hram Svetih apostola Petra i Pavla obnovljen je u slavu Svetih apostola Petra i Pavla i u spomen srpskim dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su, zajedno sa roditeljima, ubijeni 1992. godine u Konjicu, a prema riječima Dodika stradanje ovih dječaka egzaktan je primjer i dokaz stradanja na bazi ideologije mržnje, koja je bila službena bošnjačka politika tog vremena./HMS/

Najnovije

KORONA-PANICI JE KRAJ?

I Lauc i Đikić se slažu – nema potrebe za brojanjem zaraženih

Broj pozitivnih PCR testova nije skroz pouzdan pokazatelj broja oboljelih od Covida-19, što se vidi po velikom nesrazmjeru broja potvrđenih slučajeva i umrlih u...