Sve vijesti

ZIMSKI UVJETI

Od 1. studenoga obvezna je zimska oprema u BiH

U razdoblju od 1. studenoga 2023. godine do 1. travnja 2024. godine u BiH zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme.

Posjedovanje obvezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obvezno je za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije).

Kada je riječ o obveznoj zimskoj opremi, to su gume s oznakama MSM+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm.

Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta.

Gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su postavlјene, te na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.

Ako vozilo ne posjeduje zimsku opremu, vozač će biti novčano kažnjen u iznosu od 40 KM, potvrđeno je ranije iz policije za portal Jabuka.tv. Kazne za poduzeća i samostalne prijevoznike iznose 500 KM.

Osim novčane kazne, postoji mogućnost da će se takva vozila preventivno isključiti iz prometa u uvjetima kada je snijeg na kolniku jer postoji mogućnost da se vozila koja ne posjeduju zimsku opremu mogu ispriječiti na cesti prilikom vožnje u takvim uvjetima te time zaustaviti promet i potencijalno ugroziti i sebe, a i ostale sudionike u prometu, prenosi Jabuka.tv.

Za motorna vozila do 8 sjedala i motorna vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone:

Gume sa zimskim profilom (zimske gume) na svim kotačima, s tim što dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm ili gume s ljetnim profilom (ljetne gume), s tim što dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5 tone:

Gume sa zimskim profilom na pogonskim kotačima (zimske gume), s tim da dubina gazećeg sloja minimalno 4 mmlanci za snijeg i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg) ili gume s ljetnim profilom s tim da dubina gazećeg sloja mora iznositi minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta (kada pada snijeg i zadržava se na kolniku, ugažen snijeg na kolniku, kiša koja se ledi na kolniku, zaleđen kolnik) i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Na vozilima se ne smiju postavljati gume s čavlima.

Pod zimskim uvjetima prometa na cestama smatra se postojanje najmanje jedne od sljedećih situacija:

  • kada pada snijeg i hvata se na kolniku
  • kada na većoj površini kolnika ima ostataka ugaženoga i zaleđenoga snijega
  • kada pada kiša i ledi se na kolniku
  • kada je kolnik zaleđen

Novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme:

  • 40 KM za vozača po članku 238. st. 1. točka 38.
  • 500 KM za poduzeća ili drugu pravnu osobu po članku 234. stavak 1. točka 22.
  • 500 KM za fizičku osobu koja samostalno obavlja djelatnost prijevoza po članku 234. stavak 2. točka 22.

Podsjećamo, prije dvije godine vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. studenoga do 15. travnja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ZAGREB

Troje radnika ozlijeđeno, jedan teže u odronu otpada

Tri su osobe ozlijeđene, od kojih jedna teže, u jutrošnjem odronu otpada na Jakuševcu, izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da se odgovornost...