O’BRIEN: Presude Ustavnog suda BiH se moraju poštovati, Vijeće sigurnosti UN ne mora imenovati visokog predstavnika

Pomoćnik američkog državnog tajnika James O’Brien izjavio je danas u Sarajevu da BiH riskira da propusti naredni vlak ka Europi zbog osobnih interesa političkih lidera.

U obraćanju na Fakultetu političkih znanosti istakao je da njegova zemlja podržava integraciju BiH u euroatlantske institucije, međutim, proces proširenja će potrajati.

O’Brien je rekao da će SAD odgovoriti na anti-daytonsko i neustavno djelovanje i neće dozvoliti da maligni akteri dijele državu.

Istaknuo je da državna vlast mora biti oslonac za BiH u provođenju obveza neophodnih kako bi provela Plan rasta za zapadni Balkan i proces pristupanja EU.

O’Brien je naveo da je Ustavni sud vrhovna institucija koja donosi konačne odluke o svim pravnim pitanjima koja se odnose na Ustav i da je poštivanje tih presuda dio života u demokratskoj državi koja poštuje vladavinu prava.

Naglasio je da oni koji tvrde da Vijeće sigurnosti UN-a mora imenovati visokog predstavnika griješe i da će ga SAD podržati ukoliko i kad bude koristio bonske ovlasti.

– Sjedinjene Države su posvećene Bosni i Hercegovini. Ovdašnji lideri trebaju postići kompromis, odbiti korupciju i okončati etnonacionalizam. Oni trebaju raditi u korist građana ove zemlje. Ništa od ovoga nije lako niti se može brzo uraditi, ali ja zaista vjerujem da BiH može svim njenim građanima ponuditi bolji, sigurniji i prosperitetniji život – zaključio je O’Brian./Fena/HMS/

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img