HVALE VRIJEDNO

Obraćanje Čovića, Izetbegovića i Borenovića zastupnicima EPS-a u Europskom parlamentu inicirala Željana Zovko

Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu organizirao je obilježavanje 25. godišnjice Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma u okviru sastanka kluba u Europskom parlamentu. Tom je prigodom održana razmjena mišljenja s predsjednicima triju sestrinskih stranaka iz Bosne i Hercegovine: predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, predsjednikom PDP-a Branislavom Borenovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Nakon uvodnog obraćanja gostiju, svi su zastupnici imali priliku sudjelovati u razmjeni mišljenja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, inicijatorica ovog događaja, zahvalila je predsjedavajućem Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu Manfredu Weberu što je bio koordinator i domaćin događaja. Po mišljenju zastupnice Zovko, EPP je organizacijom ovog događaja iskazao snažnu potporu i predanost europskom putu zemalja zapadnog Balkana, posebice Bosne i Hercegovine. Europski je parlament u više navrata proteklih godina pozivao na provođenje institucionalnih i pravnih reformi u Bosni i Hercegovini kao preduvjetu za europske integracije. Zovko je navela da se Europska pučka stranka ovim događajem želi nadovezati na ovakav stav, olakšavajući dijalog i procjenjujući lekcije naučene u 25 godina od potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta sljedeći će tjedan raspravljati o nacrtu godišnjeg izvješća o Bosni i Hercegovini. U ovom izvješću, Europski parlament preispituje napredak postignut u zemlji u posljednjih godinu dana i preporučuje korake koje treba poduzeti kako bi zemlja napredovala na svom putu k europskim integracijama. Zovko je istaknula da je razmjena mišljenja s predsjednicima sestrinskih stranaka EPP-a uoči predstavljanja izvješća poslužila raspravi s ciljem pronalaženja potrebnih rješenja.

„Samo ako pokrenemo Bosnu i Hercegovinu s mrtve točke na kojoj se već godinama nalazi, možemo sačuvati trajni mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi” – zaključila je Zovko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KORONA VIRUS

U RS 86 novooboljelih, 12 osoba umrlo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj preminulo je 12 pacijenata pozitivnih na virus korona, dok je, od 495 testiranih uzoraka, Kovid-19 potvrđen kod...