Objavljena audiosnimka heroja iz Baltimorea: “Odmah blokirajte promet na mostu”

Uznemirujuća audiosnimka otkriva kako su službenici Uprave za promet savezne američke države Maryland u zadnji čas blokirali promet na mostu Francis Scott Key u Baltimoreu, samo nekoliko trenutaka prije nego što se srušio. Tako je, rekao je jučer gradonačelnik Baltimorea, spriječena puno veća katastrofa.

Gotovo cijeli most dug 2.6 kilometara se, podsjetimo, srušio u samo nekoliko sekundi nakon što je u njega udario kontejnerski brod Dali, koji je plovio pod singapurskom zastavom. Dali je, podsjetimo, ostao bez struje i pogona neposredno nakon isplovljavanja iz baltimorske luke, o čemu je odmah obavijestio Upravu za promet Marylanda.

“Moramo zaustaviti sav promet, iz oba smjera”, govori službenik u dramatičnoj snimci koji je objavila Uprava za promet Marylanda. Neposredno nakon što je promet zaustavljen, na audiosnimci se čuje kako službenici razgovaraju o radnicima koji su ostali na mostu.

“Cijeli most se upravo urušio”, govori nedugo nakon toga glas na dispečeru.

Gradonačelnik Baltimorea jučer je, kako podsjeća Index.hr rekao da su službenici koji su blokirali promet na mostu uoči nesreće “heroji”.

>> Kako je u Baltimoreu spriječena još veća katastrofa. “Ovi ljudi su junaci”

Ronioci će danas, podsjetimo, u vodama koje okružuju ostatke srušenog mosta u luci Baltimore tragati za šest radnika za koje se pretpostavlja da su mrtvi, objavile su lokalne vlasti.

Udarac kontejnerskog broda u most, koji je izazvao njegovo rušenje, izazvao je i zatvaranje luke Baltimore na neodređeno razdoblje. Radi se o jednoj od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a pa je katastrofa izazvala prometni kaos u Baltimoreu i okolnoj regiji.

Sve je manje šansi

S gašenjem izgleda za preživljavanje, potraga za šestoricom radnika obustavljena je sinoć, 18 sati nakon što su pali sa srušenog mosta Francis Scott Key Bridge u hladne vode na ušću rijeke Patapsco.

Državna policija Marylanda i dužnosnici Obalne straže SAD-a rekli su da su smanjena vidljivost i sve opasnije struje u kanalu učinili nastavak potrage na rijeci previše riskantnim da bi se nastavio preko noći.

“Ne vjerujem da ćemo nekoga naći živog”

Počevši od 6 ujutro, “nadamo se da će ronioci u vodu i da će započeti detaljniju potragu kako bismo dali sve od sebe da izvučemo tih šest nestalih ljudi”, rekao je kasno sinoć novinarima predstavnik policije Roland Butler.

“Ne vjerujemo da ćemo pronaći bilo koju od tih osoba živu”, rekao je predstavnik Obalne straže Shannon Gilreath na brifingu. Spasioci su u utorak iz vode izvukli žive još dvojicu radnika, a jedan od njih je hospitaliziran u “jako teškom” stanju.

Među šestero za koje se pretpostavlja da su poginuli su radnici iz Meksika, Gvatemale i El Salvadora, objavio je meksički konzulat u Washingtonu.

Dužnosnici su rekli da je svih osam bilo dio tima koji je popravljao rupe na asfaltu mosta Key Bridge kada se kontejnerski brod Dali pod zastavom Singapura, koji je krenuo iz Baltimorea prema Šri Lanki, zabio u potporni stup mosta oko 1:30 po lokalnom vremenu.

Posada broda u očaju bacila sidro

Brod od 289 m izvijestio je o gubitku pogona neposredno prije sudara i bacio je sidro kako bi usporio plovilo, dajući nadležnim službama vremena da zaustave promet na mostu prije pada.

Taj je potez vjerojatno spriječio veći broj smrtnih slučajeva, rekle su vlasti. Guverner Marylanda Wes Moore rekao je na brifingu za novinare u utorak da na mostu nije bilo strukturnih problema.

Vlasti su isključile mogućnost da se radilo o terorističkom djelu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img