RESPIRATORI I MALINE

Objavljen ugovor o nabavci respiratora – 10,5 milijuna KM avansno uplaćeno “Srebrenoj malini”

Portal Klix.ba u posjedu je ugovora koji su za kupovinu spornih 100 kineskih respiratora potpisali Fikret Hodžić direktor “Srebrene maline” i Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Ugovor precizira da se kupuje invazivni respirator HC VE003, a da je ukupna vrijednost ugovorene robe 10 milijuna i 530 tisuća KM. U tu vrijednost uračunat je PDV. Zanimljivo je da je ugovor potpisan 3. travnja, a da je kompanija “Srebrena malina” tek prekjučer dobila dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva da može uvesti medicinsku opremu.

Foto: Klix.ba

Zanimljivo je da se ugovorom Civilna zaštita obavezala da će cijeli ugovorni iznos stopostotno avansno uplatiti prodavatelju i to da jedan dio plaća FUCZ iz sredstava predviđenih za nabavu robe, a drugi dio od sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreće.

U Članku 4. precizira se da je obaveza prodavača da respiratore isporuči do 15. travnja te se može zaključiti da preuzeta obaveza nije izvršena na vrijeme. Kupac ima ugovorno mogućnost da zbog ovakvih propusta i raskine ugovor.

Foto: Klix.ba

I pored negiranja Zavoda za javno zdravstvo da nemaju ništa s ovom kupovinom, ugovor ih demantira. Predstavnik ove institucije i uposlenik FUCZ zaduženi su za kontrolu nabavljene robe te utvrđivanje je li ona u skladu s tehničkim specifikacijama iz ponude.

Nabavka 100 respiratora iz Kine podigla je ogromnu prašinu i izazvala brojne reakcije u BiH. Oglasili su se i iz nadležnog tužiteljstva i SIPA-e te pokrenuli istragu.

Foto: Klix.ba

Spornu kupovinu komentirao je i premijer Fadil Novalić rekavši da on u taj proces nije bio uključen, a dva puta se oglasio i direktor kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić. Pojedini eksperti kazali su i da ovaj tip respiratora nije predviđen za bolniče odjele intenzivne njega, a polemiziralo se i svrsishodnosti kupnje respiratora u ovom momentu.

Respiratori su, kako je objavljeno još uvijek na carini Međunarodnog aerodroma Sarajevo, i čekaju izmirenje svih obaveza predviđenih zakonom. Obveza plaćanja PDV-a još uvijek nije izmirena./HMS/

Najnovije