OBJAVIO MANIFEST Dužnosnici Novog Zelanda priznali grešku zbog Tarrantovog pisma

Službenici Novog Zelanda priznali su danas da su pogriješili jer su dozvolili Australcu Brentonu Tarrantu, optuženom za ubojstvo 51 osobe u napadu na džamije u Christchurchu, da iz zatvorske ćelije pošalje pismo.

Tarrantovo pismo na šest strana objavljeno je prošlog tjedna na portalu koji je ozloglašen zbog objavljivanja mišljenja neonacista.

Analitičari ističu da je pismo objavljeno u nezgodno vrijeme jer su napadači u El Pasu i Norveškoj Tarranta naveli kao inspiraciju za oružane incidente.

Pismo je napisano rukom na maloj bilježnici i adresirano je na “Alana” u Rusiji.

Sve ukazuje na to da je veći dio pisma “bezopasan” i da govori o jednomjesečnom boravku Tarranta u Rusiji 2015. godine. Međutim, u pismu se, također, upozorava na “veliki sukob” koji predstoji.

Mediji su nedavno objavili da je Norvežanin Phillip Manshaus, koji je tijekom vikenda uhićen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, bio inspirisan izvršiteljima napada u Christchurchu na Novom Zelandu i El Pasu u Texasu.

Prema pisanju medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus na dan napada on tvrdi da ga je “Sveti Brenton Tarrant” odabrao za napad.

U pucnjavi u tržnom centru u gradu El Paso na zapadu države Texas tijekom vikenda ubijene su 22 osobe, a 24 je ranjeno./HMS/

Najnovije