OBJAŠNJENJE MILANA SITARSKOG Kakav je uistinu “belgijski model” državnog ustroja

 “Ja da sam Izetbegović odmah bih potpisao belgijski model uređenja države“, izjavio je nedavno drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je tvrdeći kako je u toj zemlji moguće formirati saveznu vladu bez sudjelovanja stranaka za koje je glasovala većina Flamanaca ili većina Valonaca. Pri tomu je potpuno zanemario činjenicu da su prava obiju tih zajednica, uključujući i pravo na legitimno predstavljanje, u cijelosti zajamčena na nižim razinama vlasti – u teritorijalno definiranim regijama i neteritorijalno definiranim zajednicama.

Zbog kontroverzi koje je Komšić svojim izjavama izazvao u javnosti, Dnevnik.ba zamolio je Milana Sitarskog, člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, za sažeti opis belgijskog kompleksnog ustroja, koji je uspio pomiriti ranije oštre sukobe dviju zajednica u toj zemlji u kojoj se nalaze sjedišta EU-a i NATO-a. Opis belgijskog ustroja prenosimo u cijelosti:

/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNL

Hajduk nakon velike drame s igračem više pobijedio Inter

U prvoj utakmici nastavka Prve HNL nakon gotovo tromjesečne stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa Hajduk je na praznom Poljudu svladao Inter iz Zaprešića s 2:1...