Hrvatski Medijski Servis

OBJAŠNJENJE MILANA SITARSKOG Kakav je uistinu “belgijski model” državnog ustroja

 “Ja da sam Izetbegović odmah bih potpisao belgijski model uređenja države“, izjavio je nedavno drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je tvrdeći kako je u toj zemlji moguće formirati saveznu vladu bez sudjelovanja stranaka za koje je glasovala većina Flamanaca ili većina Valonaca. Pri tomu je potpuno zanemario činjenicu da su prava obiju tih zajednica, uključujući i pravo na legitimno predstavljanje, u cijelosti zajamčena na nižim razinama vlasti – u teritorijalno definiranim regijama i neteritorijalno definiranim zajednicama.

Zbog kontroverzi koje je Komšić svojim izjavama izazvao u javnosti, Dnevnik.ba zamolio je Milana Sitarskog, člana Stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, za sažeti opis belgijskog kompleksnog ustroja, koji je uspio pomiriti ranije oštre sukobe dviju zajednica u toj zemlji u kojoj se nalaze sjedišta EU-a i NATO-a. Opis belgijskog ustroja prenosimo u cijelosti:

/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte