Mostar: “Neshvatljivo da zločinci još nisu kažnjeni”

U Mostaru je danas obilježena 22. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina, izviještava Hrvatski Medijski Servis.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zajedno s predstavnicima Udruge članova obitelji stradalih na Uborku i Sutini 1992. godine položili su tom prilikom cvijeće na spomen obilježju u Uborku, Sutini i u Zaliku.

Tom prigodom izetbegović kazao je kako je bolno sjećanje na 114 stradalih, mučki ubijenih Bošnjaka i Hrvata Mostara u dva dana, 13. i 14. lipnja 1992. godine.

– Ubijeni su samo zato što se svojim imenom nisu uklapali u velikodržavne fašističke planove agresora na našu zemlju i njihovih lokalnih pomagača – kazao je Izetbegović dodavši kako počinitelji ovog zločina nisu još izvedeni pred lice pravde.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da ni 22 godine poslije nije podignuta optužnica protiv izvršitelja i naredbodavaca zločina na Uborku i Sutini.

Izetbegović je, kako prenosi HMS, ne želi da se to shvati kao pritisak na sudove, već je pozvao sudove da ubrzaju procese, jer, kako je istaknuo, obitelji žrtava i preživjeli svjedoci strijeljanja na Uborku i Sutini znaju tko su odgovorni za ubojstva njihovih najmilijih.

Osveta- pravnda država

– Naša osveta za ovo što se dogodilo u BiH će biti daljnja gradnja pravne države BiH, države koja neće više nikada dopustiti da se zlo ponovi – poručio je Izetbegović.

Očekuje da ovaj zločin konačno dobije svoj pravosudni epilog, da počinitelji zločina budu adekvatno kažnjeni, jer samo na taj način, ističe Izetbegović, žrtve će dobiti svoj smiraj, a obitelji minimalnu satisfakciju.

Predsjednik Udruge članova obitelji žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić podsjetio je kako Tužiteljstvo i Sud BiH skoro ništa nisu uradili kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina vezanih za Uborak i Sutinu.

On je još jednom pozvao institucije BiH da ovaj proces maksimalno ubrzaju, pred lice pravde privedu one koji su počinili ovaj stravičan zločin te da ih procesuiraju, kako izvršitelje tako i naredbodavce.

Pozvao je i predsjedatelja Predsjedništva BiH da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogne u smislu apela prema nadležnim sudovima i tužiteljstvima da se pravda zadovolji.

Obilježavanju su, uz ostale, nazočili predstavnici Grada Mostara, Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, Božo Ćorić. Načelnik Odjela društvenih djelatnosti, Marina Deronjić, načelnica Odjela za urbanizam i građenje, Izedt Šahović, načelnik Odjela za financije i nekretnine. Nazočni su bili i predstavnici Islamske zajednice Mostar te predstavnici Hercegovačko-neretvanske županije.

Prvi masovni zločin JNA i srpskih paravojnih postrojbi u BiH

Ovaj zločin, među prvim masovnim zločinima tijekom rata u BiH, kao i stradanje oko 700 Mostaraca i razaranje grada tijekom agresije Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojnih postrojbi na Mostar 1992. godine, izravno se vezivao za bivšeg načelnika Glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Momčilo Perišić, podjeća HMS.

Carla del Ponte, bivša glavna tužiteljica Haaškog suda, prilikom svoga posjeta Mostaru  u izravno je upoznata s tim zločinom i svim relevantnim činjenicama, no Tužiteljstvoi nije teretilo generala Perišića za zločine u Mostaru.

Bivši mostarski gradonačelnik Milivoj Gagro, koji je tu dužnost obnašao nakon prvih demokratskih višestranačkih izbora do početka rata svojedobno je izrazio svoje neslaganje s tom činjenicom.

– Ne znam kako su mogli izostaviti Mostar jer pored Zadra naš grad je pretrpio najveća razaranja od vojske kojom je zapovijedao upravo general Perišić- kazao je Gagro dodajući kako u procesu koji se trebao provesti, uz Zadar, Mostar je morao biti na prvom mjestu jer je taj grad u BiH pretrpio najveću štetu upravo zbog nastranih nagona generala Momčila Perišića.

O stravičnom zločinu u Uborku, te prije toga svakodnevnom maltretiranju, zlostavljanju i šikaniranju Hrvata i Bošnjaka u spomenutim naseljima od strane svojih susjeda Srba, pripadnika JA, rezervista te pripadnika specijalnih postrojbi iz Niša objavljena je i knjiga «Kad kamen proplače». To je svjedočenje preživjele Amre Rahimić o smrti njezinog supruga i još 113 susjeda i prijatelja, od kojih su mnogi bili starci i djeca, koje bi trebalo poslužiti procesuiranju ovog ratnog zločina. Odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara dijelu u naselju Gornji Zalik dano je ime Ulica Žrtava Uborka  izvršeno je postavljanje tabele sa natpisom Ulica žrtava Uborka. / HMS/

Najnovije

ZAMJENIK MINISTRA OBRANE BIH

OKOLIĆ: Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske

Većina pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti spremna je prijeći u Vojsku Republike Srpske, ako bi bila ponovo formirana, izjavio je za RTRS zamjenik...