Obavljen ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici

U Potočarima je danas obavljen ukop 175 žrtava genocida u Srebrenici, javljaju reporteri Klix.ba iz Srebrenice. Ukop je završen nešto prije 15 sati nakon čega su se prisutni počeli razilaziti.

Dženazi je prisustvovalo više tisuća ljudi iz BiH, regije, ali i svijeta. Memorijalni centar su danas, između ostalih, posjetili članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić BiH, ministar vanjskih poslova i ministar obrane Zlatko Lagumdžija i Zekeriah Osmić i drugi dužnosnici, te predstavnici veleposlanstava, vlada Turske i Hrvatske i drugi.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodio je vjerski obred za 175 identificiranih bošnjačkih žrtava genocida u Srebrenici.

Nakon što su izneseni tabuti, muškarci koji prisustvuju dženazi, kako prenosi Klix.ba, stali su u kolonu gdje su nosili tabute od ruke do ruke, kao svake godine. Sve obitelji koje su ukopale svoje najmilije stajale su pored njihovih mezara satima ranije.

Među žrtvama koje su danas pronašle konačni smiraj je najstariji Hurem Begović (79), a najmlađi je 14-godišnji Senad Beganović. Osim Beganovića u Potočarima je danas klanjana dženaza i maloljetnima: Kadrija Alić (1978.), Enis Omerović (1978.), Adil Omerović (1979.), Muvaz Orlović (1978.), Mujo Osmanović (1978.), Muamer Pašić (1978.), Sead Dervišević (1978.), Hazim Hasanović (1978.), Salčin Hasanović (1978.) i Sadet Suljić (1979.).

Još od jučer je u Potočarima prisutan veliki broj ljudi, uključujući i nekoliko stotina sudionika maratona od Vukovara i Bihaća te drugih gradova do Potočara, kao i nekoliko tisuća sudionika Marša mira koji su sinoć, odnosno jučer u kasnim poslijepodnevnim satima stigli u Memorijalni centar.

Među onima koji su došli odati počast žrtvama su i Žene u crnom iz Beograda, ali i bh. sportisti, cijela reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, nogometni reprezentativci Edin Džeko i Senijad Ibričić, te bokserski as Adnan Ćatić./klix.ba/Hms/

Najnovije

HP MOSTAR

Nove marke HP Mostar „Božić 2021. i Nova godina“

Hrvatska pošta (HP) Mostar prigodnim poštanskim markama tradicionalno obilježava Božić i Novu godinu. Marke se u poštanskom prometu koriste od 1. prosinca 2021. Božić je blagdan...