Obama nazvao Merkel i zahvalio na 8 god. “prijateljstva i partnerstva”

Američki predsjednik u odlasku Barack Obama nazvao je njemačku kancelarku Angelu Merkel kako bi joj zahvalio na osmogodišnjem prijateljstvu i partnerstvu, dan uoči polaganja prisege Donalda Trumpa koji je bio veoma kritičan prema potonjoj.

Bijela kuća priopćila je kako je sasvim razumljivo da posljednji poziv američkog predsjednika bude upućen kancelarki Merkel. Obama se zahvalio njemačkoj čelnici na njezinu snažnom, odvažnom i stabilnom vodstvu, stoji u priopćenju. Obama i Merkel su u tom razgovoru istaknuli da je tijesna suradnja Washingtona i Berlina te Sjedinjenih Država i Europe presudna kako bi se osigurale čvrste prekoatlantske veze.

U razgovoru za njemački Bild i britanski The Times, Donald Trump je politiku prihvata migranata njemačke kancelarke nazvao katastrofalnom.  Ocijenio je da je Velika Britanija s pravom napustila EU u kojemu, drži, vlada Njemačka.

Obama je u prigodi svog posljednjeg posjeta Berlinu u studenom odao veliko priznanje Merkel koju je nazvao izvanrednim partnerom. Da živim ovdje, da sam Nijemac i da trebam glasovati, mogao bih joj dati svoj glas, dodao je.

Kancelarka je nakon toga najavila da će se kandidirati za četvrti mandat./HMS/

Najnovije

TRENER ZRINJSKOG

Jakirović najavio veliki derbi: Sastaju se dva najtrofejnija kluba u posljednjih 20 godina

Zrinjski je lider premijerligaške karavane i kao favorit dočekuje trećeplasirano Sarajevo, no bordo tim je posljednjih godina itekako znao da dođe do dobrih rezultata...