Nutricionisti otkrili: Ovo je glavni razlog zašto se debljate

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolest (CDC), u 2018. godini bilo je više od 42 posto pretilih Amerikanaca, što je rast od 12 posto u odnosu na 18 godina ranije.

“Neravnoteža u unosu kalorija je najveći problem i glavni uzrok debljanja. Genetika također igra ulogu, ali ako pojedete više kalorija nego što ih sagorite, dobit ćete na težini”, objasnila je nutricionistica i glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku Grace A. Derocha.

Sve više jedemo obrađenu kaloričnu hranu, a sve manje punomasne hrane. Uz to, puno sjedimo zbog čega također sagorijevamo manje kalorija. Tako se povećava rizik od pretilosti, a u kombinaciji s drugim bolestima, i rizik od smrtnosti.

Do povećanja tjelesne težine dolazi kada unesete više kalorija nego što je vašem tijelu potrebno. Zbog toga će vaše tijelo pohraniti ove dodatne kalorije u obliku masti.

“Imate x količinu masnih stanica u tijelu. Višak kalorija može povećati broj masnih stanica i njihovu veličinu. Osim toga, konzumiranje prerađene hrane unosi više kemikalija u naš sustav što zbunjuje naše tijelo”, objašnjava Derocha, prenosi N1.

Jednostavno matematičko rješenje

Izbjegavajte procesiranu kaloričnu hranu, konzumirajte manje kalorija i pokušajte sagorijevati više kalorija tijekom dana vježbanjem i kretanjem. Ukratko, stvorite kalorijski deficit.

Istraživači su izračunali da oko 450 grama tjelesne masti sadrži oko 3,500 kalorija. Dakle, recimo da smanjite unos kalorija na tjednoj bazi za 500 kalorija. Kada tih 500 kalorija pomonožite sa sedam dana u tjednu, to iznosi 3,500 kalorija. Prma tome, kroz tjedan dana biste izgubili gotovo pola kilograma masti, piše Eat this.

Ako vam se čini teško smanjiti unos kalorija, onda pokušajte sagorjeti više kalorija u danu. Primjerice, ako dnevno uneste 300 kalorija manje nego inače, a sagorite 200 kalorija, to će također dovesti da na tjednoj bazi izgubite oko 500 grama./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PRVI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

DŽAFEROVIĆ: Harmonika u Predsjedništvu najobičniji je primitivizam

Prvi bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon današnje sjednice Predsjedništva BiH da su započeli raspravu o ugovoru između Islamske zajednice u...