Hrvatski Medijski Servis

NSRS Zastupnici smijenili potpredsjednika Senada Bratića

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske smijenili su, na posebnoj sjednici, potpredsjednika te institucije Senada Bratića.

Za smjenu je glasovalo 50 zastupnika. U višesatnoj raspravi, zastupnici su nerijetko izlazili iz dnevnog reda. Dok je vlast smjenu Bratića zbog Deklaracije SDA smatrala opravdanim, oporba je mišljenja da je to politička igra, prenosi RTRS.

Potpredsjednik NS RS Senad Bratić je smijenjen, a razlozi su jasni tvrde inicijatori održavanja Posebne sjednice.

Smjenu su tražili zbog Deklaracije Stranke demokratske akcije, čiji je istaknuti dužnosnik. Bratić je aktivno sudjelovao u kreiranju akta koji negira Republiku Srpsku i ne može više biti potpredsjednik njene Skupštine. To je stav SNSD-a, DNS-a, socijalista, DEMOS-a, NDP-a, Ujedinjene Srpske, Grupe nezavisnih zastupnika i Mije Perkunića.

Bratić je nakon zakazivanja Posebne sjednice priopćio da podnosi neopozivu ostavku. Prenio i stav svoje stranke da će Koaliciji koju predvodi SNSD uzvratiti sličnim mjerama na svim razinama vlasti, ne precizirajući kojim. Dodao je da smatra da je cijeli mandat, uključujući i ostavku, podredio prevladavanju međunacionalnih tenzija.

“Ne želimo da ova inicijativa o mom opozivu, kao predstavniku Bošnjaka na poziciji potpredsjednika Narodne skupštine, pređe u nekakvo svesrpsko jedinstvo nasuprot Bošnjaka”, istaknuo je Bratić.

Pojedini oporbeni zastupnici smatrali su da je besmisleno u parlamentu raspravljati o smjeni, nakon što je Bratić podnio ostavku.

Višesatna rasprava je često izlazila iz okvira dnevnog reda, pa su se zastupnici međusobno optuživali tko je veći patriota, a tko je izdajnik.

Premijer Radovan Višković je rekao da sve političke stranke treba da budu jedinstvene da bi Srpska bila sačuvana. Podsjetio je na sinoć održan sastanaka lidera SNSD-a, PDP-a i SDS-a i otkrio da je SDS-u ponuđeno da napusti zajedničke institucije BiH, uz obećanje da SNSD neće ući u vlast.

” /Lideru SDS-a/ Mirku Šaroviću je sinoć ponuđeno da SDS izađe iz vlasti na razini BiH, a da SNSD ne uđe u vlast. To nije prihvaćeno i službeno je rečeno i kada bi htjeli da to uradimo ima jedan koji neće i bio bi problem”, naveo je Višković.

Zbog proceduralnih razloga nije izabran novi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će ta stranka predložiti kandidata za tu poziciju./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte