NOVIĆ: Migranti su se spremni povezati s crnim vragom, pa i s vehabijama

Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović istaknuo je da razgovori koji se vode idu u pravcu formiranja Vijeća ministara i da su rezultati mogući ukoliko ponovno ne bude ekstremnih zahtjeva pojedinih lidera u Federaciji BiH (FBiH).

– Čini mi se da smo sada bliži završetku pregovora nego prije mjesec dana – rekao je Nović za Alternativnu televiziju.

Nović napominje da su u zabludi politički lideri koji misle da im ova situacija, u kojoj trpe i entiteti, odgovara, smatrajući da će ih građani više cijeniti na budućim izborima.

On ističe da je neformiranjem vlasti na razini BiH, te nepoštovanjem sporazuma o formiranju vlasti na razini BiH isključivo pokazana slabost i kukavičluk SDA.

– Politički lideri koji su potpisali sporazum o formiranju vlasti na razini BiH, ako su htjeli išta učiniti, imali su priliku tada, jer je to bio vrhunski dokument, koncipiran na bazi zajedničke volje svih aktera koji su ga potpisali – rekao je Nović.

On naglašava da se to što ni nakon godinu od općih izbora u BiH nije formirana vlast na razini BiH tiče i sigurnosne situacije u zemlji, te da migranti više nisu pitanje sigurnosti samo BiH, već i drugih zemalja Balkana, zapadne Europe i Europe u cjelini.

– Ukoliko se tom pitanju brzo ne posveti adekvatna pažnja mi u BiH ćemo se naći na dobrom putu da postanemo zemlja broj jedan koja neće imati izlaz kada je riječ o migracijama – rekao je Nović.

Prema njegovim riječima i “vehabizam je rasprostranjen mnogo više nego što prate sigurnosne institucije”, na što, kako kaže, ukazuje i činjenica da je u BiH došlo nekoliko tisuća migranata.

– Da bi prešli granicu oni su se spremni povezati i s crnim vragom, pa tako i s vehabijama, koji su, s druge strane, agresivni, imaju svoj interes, a povezani su i sa sigurnosnim službama stranih zemalja, pogotovo onih koje gaje vehabizam – kazao je Nović.

On je istaknu da jedino što je ostalo zabilježeno kao najveći uspjeh BiH u borbi protiv vehabizma i ekstremizma jeste zakon na osnovu kojeg mogu biti procesuirani ekstremisti i ljudi koji odlaze na strana ratišta, a koji je donesen još u vrijeme mandata SNSD-a.

U vezi s mogućim pokušajima reforme Granične policije u BiH, Nović smatra kako je neshvatljivo da bilo tko, tko želi dobro građanima BiH, prekraja odredbe Ustava i zakona koje su precizno regulirale što je čija nadležnost kada je riječ o djelovanju policija.

– Neprihvatljivo je dovoditi ljude iz policijske strukture iz FBiH da bi kontrolirali istočnu granicu – istaknuo je Nović./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Osam škola dobilo projektor i tablet

Opremu u vrijednosti 7.600 eura osigurava Europska unija u okviru projekta koji doprinosi podizanju svijesti mladih o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti okoliša. Zbog...