Hrvatski Medijski Servis

NOVI ZELAND Ubojica iz Christchurcha izjasnio se da nije kriv za smrt 51 vjernika

Foto: EPA

Australac optužen za ubojstvo 51 vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku izjasnio se pred sudom da nije kriv po svim točkama optužnice.

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku ubojica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u povijesti Novog Zelanda, prenosi Hina.

Brenton Tarrant (29) je putem videolinka sudjelovao u raspravi, a njegovi odvjetnici objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

Suđenje počinje iduće godine

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. svibnja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no “zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja, to je predstavljalo izazov”. Sljedeća rasprava zakazana je za 16. kolovoza, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 točke optužnice, s obzirom na to da je dodana i točka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u povijesti Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte