Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NOVI TRAVNIK: Suđenje za trostruko ubojstvo: Sabahudinu su dodali pušku i onda je krenuo pucati po šumarima

U Županijskom sudu u Novom Travniku nastavljeno je suđenje Sabahudinu Habibu za ubojstvo Omera Bašića, Ševke Draginovića i Ferida Rahmanovića, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu za ometanje službenih osoba u obavljanju službene dužnosti, prenosi Drukciji.ba. 

Mubekir Selimović, zaposlen u firmi čiji je vlasnik ubijeni Ševko Draginović, ispričao je dio tragičnih događaja u Sokolini 21. ožujka. On je pojasnio da su po drvnu masu došli na poziv Šumarije. Rekao je da je Sabahudin Habib zapriječio put svojim traktorom.

Sabahudin je stajao ispred Ševke s puškom u ruci. U jednom momentu Sabahudinov sin je skočio i rekao: “Vidiš da te snimaju” i tada je nastala gužva. Mobitel je dodao Omeru Bašiću i počela je pucnjava. Bio sam udaljen dva i po metra od Sabahudina kada je počeo pucati u Bašića. Pucao je jedinačnom paljbom. Bacio sam se ustranu i počeo bježati, ispričao je Selimović.

I svjedok Ilfan Kovač kazao je kako ga je pozvao Ševko Draginović da mu pomogne u izvlačenju drvne mase.

Na drugoj lokaciji došli su Avdo i Sanel Habib. Avdo je rekao Šefki: „Nemoj to raditi, past će mrtva glava.“ Sabahudin je dodao: “Neka voze, a tamo neće, jer samo može mrtva glava pasti”, prisjetio se Kovač.

On je potvrdio kako je Sabit Habib, koji je ranije priznao krivicu i osuđen je na godinu zatvora, dodao Sabahudinu zamotuljak koji je ličio na pušku.

Prišao sam Šefki i rekao da je Sabit Habib dodao nešto Sabahudinu. On mi je kazao da se ne sekiram i da idem. Kasnije sam čuo sam kratki rafal. Za pola minute drugi i onda treći, posvjedočio je Ilfan Kovač.

Ajka Mešić, sestra ubijenog Ševke Draginovića, kritičnog dana izišla je ispred kuće. Čula je rafale i vidjela kako pršti staklo s traktora. Nije znala što se dešava.

Suprug Ismet nije mi dozvolio da idem. Govorio mi je: “Ne idi, nemaš šta vidjeti, ubit će i tebe.” Rekla sam da idem jer mi je tu brat, prisjetila se Ajka.

Teško pogođena ubojstvom brata, Ajka Mešić obratila se optuženima:

Sabrao si paščad i ubio si ga. Neka te sram bude, nikad ti ništa nije učinio, kazala je Ajka. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte