UŽIVO S POLJUDA

Novi predsjednik Hajduka: Neće ulica voditi Hajduk, a Hrvatska će igrati u Splitu

Hajduk je predstavio Lukšu Jakobušića kao novog predsjednika kluba.

On je u emotivnom istupu govorio o svojoj viziji Hajduka, piše Index.hr.

12:11 “Jedan je život. Svi smo ovdje zbog Hajduka. Ja ovu priliku ne mislim propustiti zbog svih onih koji se nadaju i koji žele jak Hajduk. Teška su vremena i uloga Hajduka je posebno bitna. Ispod Svetog Roka su svi na 4000 kuna. Hajduk treba vratiti nadu i svima će biti lakše. Kad je Hajduku dobro, svima je lakše. To će mi biti vodilja, da ga svaki dan učinim milimetar boljim”, zaključio je Jakobušić.

12:08 “Četiri godine nije malo u životu. Svoj mandat mislim odraditi do kraja i želim da klub bude stabilan i trofejni. Svaki zaposlenik i igrač mora biti bolji, to je moj cilj. Igrači ovdje igraju, ali žele osigurati egzistenciju. Moj sklop je da igrač igra za 30 posto manje i da igrač zaradi kad ode iz Hajduka. Promijenit ćemo neke stvari. Teško da ću postići štedljivost gospodina Brbića, to je jako teško. Sad nekim igračima ističu ugovori. Imaju do završetka priprema potpisati novi ugovor koji će biti manji. Jer Hajduk ne treba zaraditi na njima nego treba vratiti dio uloženog. Ako neće potpisati, nikakav problem. Do 6. mjeseca treniraj sam i nek igraju naši. Pa ćemo biti s našima peti, bar ćemo znati na čemu smo”, rekao je Jakobušić.

12:07 “Tražio sam manju plaću od one koju je imao bivši predsjednik. Neće biti niža kunu nego će biti dosta niža. Što se mene tiče može biti pet posto manja, a iznos ne mogu reći”, rekao je Jakobušić.

12:06 “Ugovor se potpisuje na četiri godine i ne vidim zašto bismo drukčije sad radiili”, pojasnio je Perasović na koliko je Jakobušić potpisao.

12:04 “Ja nisam nikad zadovoljan. I kad je dobro, nisam zadovoljan. Bit će svega, bit će onih koji neće biti zadovoljni. Možda me sad gore dočekaju dvije ostavke. Ja se uvijek vodim za osjećajem koji me rijetko kad prevari. Dat ću šansu svakome. Ne da se popravi, nego može li razmišljati pobjednički i želi li pridonijeti da Hajduk postane moćan. Ako ne može, nije mi bitno kako se zove i preziva”, rekao je Jakobušić.

12:01 “Ne tražim 100 dana mira, ne tražim ni deset, ma nijedan. Sve znam. Ne tražim ništa. Međutim, postoje procesi i neko vrijeme. Od mene očekuju svi da ih danas pet pođe ča. Nije bitno je li to ispravno nego da se nešto događa. Prvi potez je bio da sam bio otvoren i iskren i rekao neke stvari koje drugi nisu. Mislim da je to dobar početak i na tom tragu će sve biti dalje. Idem pozdraviti ekipu, idem se upoznati sa stručnim stožerom. Idem na razogovor sa Stanićem, Kepčijom i Primorcem. Sljedeći tjedan imamo sastanak s veteranima, s Našim Hajdukom. Oni su čuli sve i sve im je jasno, ali volim sa svima popričati. I s Gradom, koji ima 66 posto. Negdje ću na Rivi, negdje ću u Jokera, a najviše u klubu. Ne mojte misliti da nemam mišljenje o svemu. Prve poteze ćete vidjeti. Gledat ću da radim drukčije i bolje, a ja sam netko tko lomi i navikao sam donositi odluke. Pa ako nisu dobre, donijeti druge” rekao je Jakobušić.

11:59 “Htjeli smo iskoristiti sva raspoloživa sredstva da nađemo najboljeg čovjeka. Kad pogledate iskustvo trofejnog sportskog djelatnika i osobnost koju ima i našu spremnost za nešto novo i drukčije onda je Lukša bio logična odluka”, kazao je Benjamin Perasović.

11:57 “Stvorila se u medijima percepcija da nisam za bio za Burića. S njim sam imao izvrsnu suradnju. Kad ste dopredsjednik, vi ste kraljica šahovskim riječnikom. Tad smo žrtvovali kraljicu za kralja. Što se tiče financija, dvojba je da li da vam kažemo da nemamo para ili da šutimo. Svi to znaju da li imamo ili nemamo. Da li ćemo dići kredit ili prodati nekoga, to je za Upravu. Nije lagano, ali bit će dobro. Hajduk je prejak. Sve prolazi, ali Hajduk ostaje. S Brbićem nismo imali rezultate, ali financijski smo bili stabilni, bili smo ozbiljan klub. Imamo para do 12. mjeseca”, kaže Jakobušić.

11:55 “Percepcija je da ulica vodi klub. Jer vi mislite da je netko s ulice nazvao Nadzorni odbor i rekao da se ne proda Jairo? Percepcija je da ulica vodi klub jer je Torcida moćna. I neka je, ali strah onih što će reći ulica je takav da paralizira one koji donose odluke. Protiv percepcije se mora boriti, ali to nije dovoljno reći. To se mora dogoditi”, rekao je predsjednik.

11:51 “Imamo izazove kao što je muzej, kamp i zarađivanje. Ako se predsjednik bavi tim malim s tvarima postane nesposoban za velike. Zato je ideja da imamo dva člana uprave koje bih ja imenovao, a Nadzorni odbro potvrdio. Možda i neće. Izazovi su pred njima jer se moraju naviknuti na potpuno drukčiji način rada predsjednika. Ne znači i bolji, ali potpuno drukčiji. Bez toga ne ide”, rekao je Jakobušić.

11:48 “Strategija? Kad sve ovo napravimo i ujedinimo se, strategija će se sama napisati. To ne znači da mi nije važna, ali mi nije prioritet. Ljudima je puna kapa strategija, teorija i svega, a da se ništa ne događa. Što ću pisati strategiju? Za 20 godina? Ne znam da li ću prežviti ovaj vikend. Mogu je i ovi iz NH napraviti pa ću je ja pogledati i ja ću je križati. Oni imaju više vremena. U ovom trenutku više ću se baviti jačanjem kluba iznuta. Strategija će se napisati sigurno. Što se imenovanja članova Uprave tiče to je u ingerenciji Nadzornog odbora. Ali, isto je logično da tu Upravu bira i predsjednik. Volio bih je osnažiti jer ja volim kad me netko goni. Dva čovjeka bi trebala doći, jedan za sportski i jedan za poslovni dio. Ta dvojica bi trebala biti bolja od mene i jedan od njih bi trebao biti sljedeći predsjednik. Neka ga smijeni, što ima veze. Njemu ne treba biti problem da ga smijene. Predsjednik kao ja, koji dolazi iz privatnog poduzetništva koji nije navikao na Nadzorne odbore i skupštine treba imati nekoga tko će ga strukturirati. Zato trebaju takve dvije osobe, to je moja vizija”, kaže Jakobušić.

11:43 “Meni savjetnik ne treba. Iz poštovanja prema svemu što oni rade, najmanje što mogu je porazgovarati sa svima njima. Razgovarat ćemo. Što se tiče trofeja, Hajduk je sportski klub, ali je puno više od kluba. Hajduk nije moćan, ali nije jak. I najveći je hrvatski klub, nije najtrofejniji. Moramo vratiti pobjednički mentalitet, od porte do trećega kata. U Torcidi ima onih koji nisu u vrtić išli kad je Hajduk bio prvak. Ima ljudi koji rade ovdje i koji ništa nisu osvojili i ne znaju taj osjećaj. Trofej svakome treba jer on sve okrene. Treba i ovom gradu, treba i Dalmaciji. Ima razloga zašto ne dolazi, a doći će. Tako je i u Akademiji. Imamo rad i sve, ali nije loše da nešto i osvoje. Nisam ja pametan. Ja sam sijed jer sam sve ovo prošao s Jugom. Jug je institucija, a i Hajduk je institucija. Zakonitosti su iste, kako u sportu tako i u životu”, odgovorio je na pitanje novinara Jakobušić.

11:39 “Ne slažem se sa svime što Lukša govori i one se ne slaže sa svime što mi u Nadozornom odboru govorimo. Mi smo bili svjesni da svi skupa moramo izaći iz nekih okvira. Lukša nam je dao puno kritika i mi smo mogli izabrati nekog drugoga, a bilo je jako puno odličnih kandidata. Govorili smo i o HNS-u. Svi znaju moje stavove o tome iza kojih stojim. Mi nemamo što tražiti u nekim simboličkim mjestima kao što su lože s ljudima koji su pravomoćno ili nepravomoćno osuđeni. Da Lukša na utakmici reprezentacije s tim ljudima sjedi, jede, pije i grli se, ja bih rekao da to predsjednik Hajduka to neće raditi. Mi smo izašli, uvjetno rečeno, iz neke komforne zone. Spremni smo imati predsjednika s kojim se nećemo slagati. Ne trebamo mi predsjednika radi nas nego radi Hajduka. Mi smo volonteri. Naš privatni i profesionalčni život pate zbog Hajduka. Nama treba predsjednik koji Hajduk može povući naprijed, ne treba nama predsejednik koji će nama ugađati”, kaže Perasović.

11:35 “Ponude smo tražili u tri agencije za najbolje i najprofesionalnije menadžere. Dobili smo tri ponude i izabrali smo jednu. Onda nam je ta agencija napravila procjenu sposobnosti onih kandidata koje smo stavili u uži izbor. Dobili smo listu tri najboljih. U momentu kad se počelo fizički razgovarati s tim kandidatima mi smo nazvali Lukšu Jakobušića. Njega smo izabrali u fotofinišu. To što vi kažete da su neki odustali, o tome je u javnosti bilo govora i neistinitih navoda. Oliver Kumbić je odustao iz osobnih razloga. Mi ni njemu ni Lukši nismo ništa uvjetovali. Otvoreni smo razgovarali sa svima, a onda smo i službeno s kandidatima u najužem izboru razgovarali. Normalno da se čovjek kroz vrijeme mijenja i da, kad sasluša neke argumente, može preipsitati svoju odluku. Nama nije baš sjeo način na koji je Lukša otišao. Ne možemo reći da imamo potpuno jednako gledište, ali mislim da ga sad razumijemo više nego prije, a i on nas razumije bolje nego ranije”; kaže Benjamin Perasović.

11:34 “Mi ćemo nešto osvojiti sigurno. Na mišiće, nekako, ali nećemo drugi put. Bez zajedničke energije Torcide, Nadzornog odbora i svih nećemo. A kad se to sve zajedno spoji, onda nam nema ravnih. Stalno pričamo o Hajduku iz sedamdesetih ili devedesetih. Želim da pričamo o Hajduku iz dvadesetih. Trofeji će doći kad riješimo sve ovo o čemu sam pričao”, rekao je novi predsjednik Hajduka.

11:32 Nastavio je o HNS-u: “Lako je uvijek baviti se drugima i tražiti probleme u drugima. Moramo se prvo mi posložiti u klubu, tu u hodnicima. Pa kad tu napravimo jedinstvo, onda ćemo malo izaći na raskrižje pa malo Solina i tako dalje”, rekao je.

11:31 “Ne može ulica određivati hoće li Jairo biti prodan Dinamu”, rekao je Jakobušić.

11:30 “U HNS-u nije mjesto ni pravomoćno ni nepravomoćno osuđeni ljudi. Ne mogu tu biti dvostruka mjerila. Ne možemo ih ni mi imati. Ne možemo malo uzimati pare i onda ne željeti biti dio toga”; kaže-

11:27 “Hajduk će dati podršku reprezentaciji da igra na Poljudu. Mi imamo samo jednu državu. Nema dvojbe oko toga, reprezentacija će igrati ovdje. Mi ne moramo jesti i piti s njima. Vodit ću računa s kim se sastajem, ali institucija je institucija. Spustit ćemo tenzije u odnosu s HNS-om. Nismo mi najpametniji i najidealni, nisu ni oni. Ne mogu ja očekivati da nas netko poštuje, a mi njega ne poštujemo”, kaže.

11:25 “Pitao me Nadzorni odbor da li ću opet otići jer to je logično budući da sam jednom otišao već. Rekao sam im da nema garancije. Nisam ja došao iz neke zadruge, bio sam predjsednik jednog od najuspješnijih hrvatskih klubova. Prvi čovjek ne ide i to im je odogovor. Poštenje i neovisnost, to je to. Ne bojte se, neću ja ovdje puštati korijenje. Vezano za Naš Hajduk, s njima sam dobro surađivao. OK su, žele da Hajduku bolje ide. Međutim, i oni znaju da će trebati neke korekcije. Morat će, ako žele opstati. Suradnja je najvažnija. Ako će ostati ovako ja im neću ostati dužan. Nema s tim sreće. Znate što se dogodi? Imam dojam da Hajduk postoji zbog Našeg Hajduka. Svi oni postoje zbog Hajduka i ja sam vodje zbog Hajduka. I tako se svi moramo ravnati. To je ključno”, rekao je.

11:22 “Kepčiju ne znam. Izvrstan je, nisam čuo nijednu lošu od njega. Čini ti se da sve zna. Ali, u tom kontekstu u kojem sam govorio o Staniću isto bih rekao i o njemu. Ako odabereš trenera i daš mu povjerenje onda ne ideš na klupu da mu daš podršku. Jer onda ili ovaj nije za trenera, a ovaj nije za sportskog direktora. To mi je nelogično. O Akademiji bih mogao danima pričati. Vesleim se suradnji s Borom Primorcem”, kaže.

11:20 “Jako brzo trošimo ljude. Brbić se mora odmoriti od Hajduka i Hajduk od njega, ali za takve ljude u klubu uvijek mora biti mjesta. Budite sigurni da ću ga za određene stvari pitati jer je ipak uspio broditi sve ovo vrijeme. Mario Stanić… Ne znam što reći o njemu. Znam ga od prije. Odličan je, družili smo se i isto smo razmišljali. Vidimo stvari na isti način. Odličan je, ali volio bih poslušati da mi objasni kako je struka dozvolila da smo na kraju peti, a na drugi. Netko je dozvolio da je Hajduk peti i zato ne treba otići predsjednik. Onda bih volio da mi objasni u ovih godinu dana logiku dolazaka i odlazaka. Više odlaske. Tu logiku kojom su se vodili i kako to misle raditi dalje”, rekao je Jakobušić.

11:16 “Nešto se mora mijenjati i ja ću to mijenjati. Nisam bio prvi izbor za predsjednika, nisam bio ni drugi, a možda ni treći. Ali, tu sam i izabran sam. Nisam ja ovo sanjao ni želio jer je ovo iznad mene. Ovo je preveliko, ali ja sam svjestan te veličine. Šansu neću propustiti. Ne radi mene nego radi svih onih kojima ovo daje neku nadu. Idem polakše radi svojih misli. Marin Brbić je idealan član uprave jer je to netko tko može samo pomoći i netko tko zna kako funkcionira klub i dao mu sigurnost. Osigurao nam je sad plaće i sljedećih dva mjeseca i to nije mala stvar. On se umorio od Hajduka i bio mu je opterećenje. I meni osobno”, nastavlja Jakobušić.

11:14 “Imam puno mana, jako puno, ali u ovo ulazim s dvije stvari. Poštenje i neovisnost. Nisam siguran da su svi u Nadzornom odboru shvatili kakvu neovisnost očekujem. Za mene je predsjednik institucija i predsjednik je glavni. Ovo podneblje traži predsjednika koji predstavlja i klub i grad i navijače i ja ću se tako ponašati. Dobar mi je model upravljanja, ali nije način. Nije dobro. Neću čekati da Nadzorni odbor daje suglasnost. Za sve nas i za Hajduk je najbolje da ne znaju ni da postoji Nadzorni odbor, kolokvijalno rečeno”, iskren je novi Hajdukov predsjednik.

11:12 “Ima nekih stvari u modelu Našeg Hajduka koje treba iskorigirati. Svi želimo Hajduku da mu bude bolje i to je sukus svega. Ono što se trenutno događa svi ste toga svjesni, a nitko o tome ne govori. Ne poštuju nas. Ja razumijem da nas ne vole, ali nas ne poštuju. Rugaju nam se. Rekao bih i s pravom, a mi im dajemo povoda za to. A onda dođe najgora faza, a ta je da te žale. Imam dojam da bi nam cijela Hrvatska najradije dala trofej. Evo vam, samo prestanite kmečat”, kaže novi Hajdukov predsjednik.

11:10 “Predsjednik Marin Brbić me zvao da mu pomognem doći osvojiti naslov, to mi je bio trigger. Kad ti netko kaže dođi mi pomoći osvojiti naslov to ti komplimentira. Ja sam ušao u hajdučku obitelj s osobnim problemima koje sam zatomio jer je to Hajduk. Sve je to krasno jer te nosi adrenalin, ali kad se dogode stvari kad ti više nije napeto i kad ne možeš pomoći u borbi za trofej onda problem s kojim si došao postaje sve veći i nije ti toliko napeto. Nemaš želudac za to i onda prevladava osobni razlog za odlazak. Brbić me razumio”, kaže Jakobušić.

11:07 “Lijep pozdrav svima. Ponosan sam što sam ovdje. Želio bih čestitati Torcidi rođendan. Bilo je to spektakularno. Torcida je moćna, ali Hajduk nije moćan. Hvala Marinu Brbiću koji me u ovo uveo prvi”, kaže Jakobušić.

11:03 “Natječaj je bio otvoren i svi su imali priliku. Mi smo je dali Lukši koji je i prije bio u kombinacijama. On se nije javio na natječaj jer nije zadovoljavao neke zahtjeve poput fakultetske diplome budući da njegova nije bila nostrificirana”, kaže Perasović.

11:00 Prvi je riječ uzeo Benjamin Perasović koji se zahvalio dosadašnjem predsjedniku Marinu Brbiću koji je s dužnosti odstupio u srpnju.

Jakobušić je rođen u Dubrovniku 1976. godine, poduzetnik je s dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru i bivši dugogodišnji čelnik VK Jug.

Trenutno pohađa diplomski studiji Sportskog menadžmenta pri Aspiri, a završio je EMBA na Cotrugli Business School.

Jakobušić je bio predsjednik VK Jug u razdoblju od 2013. do 2017. godine, a u tom razdoblju klub je osvojio pet trofeja u jednoj sezoni što do tada nije uspjelo niti jednom sportskom klubu u državi, čime je postao najuspješniji predsjednik u velikoj Jugovoj povijesti. Lukša Jakobušić obavljao je funkciju dopredsjednika HNK Hajduk od svibnja do studenog 2019. godine.

Hrvatski je branitelj i dobitnik odlikovanja za sudjelovanje u vojno-redarstvenoj akciji Oluja./HMS/

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije