Hrvatski Medijski Servis

NOVI NAMET NA GOSPODARSTVO Trošarine na struju uskoro u parlamentarnoj proceduri

Bosna i Hercegovina bi uskoro u parlamentarnu proceduru trebala uputiti amandmane na Zakon o trošarinama kojim bi bile uvedene trošarine na struju, što je jedna od predstojećih europskih obaveza na putu ka EU, doznaju “Nezavisne”.

Kako je rečeno, zakon bi se već našao u proceduri, međutim čeka se formiranje novog Vijeća ministara, a, također, radi se o mjeri koja bi mogla izazvati negativne reakcije u javnosti.

Međutim, izvjesno je da stanovništvo neće imati velikog razloga za brigu s obzirom na to da će najvjerojatnije trošarina za domaćinstva iznositi nula maraka, a da bi se veći dio tereta prebacio na pravna lica i na gospodarstvo, koji bi mogla dobiti akciznu stopu. Međutim, ako poskupi struja za gospodarstvo , izvjesno je očekivati da bi moglo doći do lančanog poskupljenja ostalih proizvoda, a što bi se onda moglo odraziti i na životni standard stanovništva.

Kako doznaju “Nezavisne”, pravilnik na osnovu kojeg će biti određene trošarine je u izradi, ali zbog osjetljivosti teme nitko od nadležnih nije želio komentirati ove navode.

Ratko Kovačević, službenik za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže  da ta ustanova nema saznanja o aktivnostima u vezi s trošarinama na struju.

“UIO BiH provodi mjere koje usvoji Upravni odbor UIO, koji čine državni i entitetski ministri financija, a usvoji državni parlament. Za sva pitanja treba se obratiti UO UIO”, kaže Kovačević.

Nataša Krsman, službenica za odnose s javnošću UO UIO BiH, je kazala da ni ona nema saznanja o eventualnim mjerama u cilju uvođenja trošarina na struju.

“Mi nemamo informaciju, do nas u UO UIO nije stigao nikakav prijedlog ili zahtjev na tu temu”, naglasila je Krsman za “Nezavisne”.

Odgovore o obavezi uvođenja trošarina na struju “Nezavisne” su zatražile i od predstavnika Delegacije EU, ali do zaključenja ovog teksta nisu stigli, međutim iz Europske komisije poslali su kratku informaciju iz koje proizlazi da se očekuje uvođenje trošarina.

“Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za ‘Elektroprenos BiH’ i nezavisne operatore sustava, ali Europska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH”, odgovorili su oni.

Da će BiH biti u obvezna uvesti trošarine  na struju, govori europska direktiva 2003/96/EC, u kojoj je istaknuto da sve zemlje članice moraju imati akcize na struju i da se preporučuje minimalni nivo akciza od jedan euro po megavatu za domaćinstva i pola eura po megavatu za poslovne potrošače. Sve zemlje članice imaju akcizu na struju, s tim da se dio zemalja odlučio da odobri nultu stopu za pojedine kategorije potrošača, primarno kako bi se ohrabrili i stimulirali ekološki standardi i forsiralo uvođenje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

U izvještaju o napretku BiH je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o trošarinama i carinama i da bi trebala dopuniti Zakon o trošarinama i uskladi ga s europskom pravnom stečevinom.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže za “Nezavisne” da bi uvođenje trošarina, uz već najavljeno povećanje cijene struje, imalo veoma loše posljedice na gospodarstvo u RS.

“Ovo što se sada događa s cijenom struje nije u skladu s onim što je sadašnji premijer rekao u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini RS prilikom izbora Vlade. Mi moramo biti svjesni da moramo očuvati gospodarski rast koji smo postigli prošle godine i raditi na tome da radnicima povećamo plaće, jer inače ljudi odoše odavde”, kaže on.

Ističe da su poslodavci svoje stavove iznijeli, ali da im nije jasno zašto se sada odstupa od onoga što im je bilo obećano.

Umjesto da se povećavaju cijene struje, on kaže da bi bilo bolje razmotriti efikasnost elektroenergetskog sustava i broj zaposlenih i da se tu nađu uštede.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte