Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

INSTITUCIONALIZACIJA MAJORIZACIJE Dva bošnjačka i jedan srpski član Predsjedništva BiH stupili na dužnost

U zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu inaugurirani su novoizabrani članovi Predsjedništva BiH. Tako u sastav kolektivnog “šefa” države ulaze Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sustavu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine.

Konstituirajuću sjednicu Predsjedništva BiH otvorio je predsjedatelj Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Bakir Izetbegović.

Prije nego što je pročitao dnevni red, Izetbegović je zahvalio članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na korektnoj suradnji u protekle četiri godine.

Kako je kazao, urađeno je mnogo dobrog, a nakon višegodišnjeg zastoja, odblokiran je euroatlantski put BiH.

“Danas smo pred dobivanjem statusa kandidata za članstvo u EU”, rekao je Izetbegović navodeći da su usvojeni bitni strateški dokumenti

Inauguraciji nije prisustvovao član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP BiH) Branko Petrić uručio je certifikate novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Središnje izborno povjerenstvo  Bosne i Hercegovine krajem listopada utvrdila je rezultate općih izbora u BiH održanih 7. listopada.

Na listopadskim Općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović – 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić – 225.500 glasova ili 52,64 posto(nametnuti hrvatski član Predsjedništva BiH, izabran većinski glasovima Bošnjaka, op. hms), dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog Predsjedništva iz Republike Srpske – 368.210 glasova ili 53,88 posto./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte