NOVE NAPETOSTI Austrijanci vježbaju na granici, Slovenija: Ovo je provokacija

Oko 700 pripadnika austrijske vojno-policijske postrojbe Pume održalo je jutros vježbu na granici sa Slovenijom kod Šentilja. Uvježbavali su mogući represivni odgovor na potencijalni novi migrantski val i zatvaranje austrijske granice. Službena Ljubljana vježbu je nazvala nepotrebnom i provokativnom, javlja HRT.

U ranu zoru na samu granicu sa Slovenijom probijaju se elitne austrijske Pume, 500 policajaca i 220 vojnika koji simulirajućom vojnom vježbom ojačavaju granicu i zaustavljaju mogući prodor novih migranata u zemlju. Migranti završavaju u kavezima, sličnima onima u koje je prošloga tjedna američki predsjednik zatvorio djecu oduzetu roditeljima, meksičkim migrantima. Sve, da se ponavljanje noćne more iz 2015. za Europsku uniju ne ponovi.

U Sloveniji, austrijski vojni manevri nisu dočekani s oduševljenjem.

“Ova austrijska vježba nije potrebna. Na neki način to doživljavam kao provokaciju. Nema značajnog protoka migranata iz Slovenije u Austriju. Problemi koje Austrija, prema njihovoj procjeni, ima s migrantima, ne potječu iz Slovenije, pa je s ove točke gledišta ta vježba neprikladna”, izjavio je premijer na odlasku Miro Cerar. Ništa nježniji nije bio ni mandatar nove slovenske vlade Janez Janša.

“Prema stanju u Austriji, ova vrsta vježbe bila bi prikladnija za područje oko Beča nego na granici sa Slovenijom”, smatra.

Balkanska ruta novoga smjera, preko BiH, ponovno je oživjela. Nove se stotine migranata iz Srbije preko Tuzle i Bihaća kreću put Hrvatske kako bi stigle do Austrije i Zapada. O tome s novim bliskim saveznikom, premijerom Španjolske Pedrom Sanchezom, tijekom berlinskog susreta razgovara njemačka kancelarka Angela Merkel. Naglašava kako paket mjera za azilante nije u potpunosti dogovoren – preostale su još dvije mjere./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Okupili se na Bačvicama i odbijali otići, policija ih privela

Zbog narušavanja javnog reda i mira privedene su dvije ženske i jedna muška osoba iz skupine koja se u nedjelju prijepodne, suprotno strogom ograničenju...