Novalić i Cvijanović usuglasili Akcijski plan reformske agende

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović danas su na sastanku u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu usuglasili Akcijski plan reformske agende za 2015/2016 godinu.

Takav napredak u provedbi reformske agende pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazavši da je impresivno vidjeti odlučnost u tom pogledu što je važno za europske integracije.

– Naglasak je na harmonizaciji zakona, akcija i mjera da bismo se u maksimalnoj mjeri približili istom tržištu što i jesmo – rekao je premijer FBiH Novalić.

Cvijanović je istaknula da je na sastanku definirana zajednička inicijativa za izmjene Zakona o taksama BiH, da se sa 40 vrati na 10 KM.

– Također, usuglasili smo izmjene zakona o akcizama koje se odnose na akcizu za naftne derivate koje će služiti za izgradnju cesta – kazala je Cvijanović dodajući da bi to trebalo biti urađeno i za akcize na pivo i cigarete koje će ići za zdravstvo.

Naglasila je da se očekuje da će do kraja godine biti usuglašen i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Na današnjem sastanku je razgovarano o temama koje se tiču harmonizacije registracijske forme privrednih vozila.

Naime, želi se postići da proces za registraciju vozila bude identičan na području RS-a i Federacije, prenosi Fena.

Sastanku su prisustvovali zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

JAK POTRES POGODIO TURSKU

Najmanje osmero mrtvih, deseci ozlijeđenih, srušile se zgrade

Jak potres, magnitude 6,9, pogodio je istočni dio Turske. Tlo je podrhtavalo u okrugu Sivriceu, u pokrajini Elazigu, oko 20.55 po mjesnom vremenu (18.55...