Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Novalić i Cvijanović usuglasili Akcijski plan reformske agende

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović danas su na sastanku u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu usuglasili Akcijski plan reformske agende za 2015/2016 godinu.

Takav napredak u provedbi reformske agende pozdravio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark kazavši da je impresivno vidjeti odlučnost u tom pogledu što je važno za europske integracije.

– Naglasak je na harmonizaciji zakona, akcija i mjera da bismo se u maksimalnoj mjeri približili istom tržištu što i jesmo – rekao je premijer FBiH Novalić.

Cvijanović je istaknula da je na sastanku definirana zajednička inicijativa za izmjene Zakona o taksama BiH, da se sa 40 vrati na 10 KM.

– Također, usuglasili smo izmjene zakona o akcizama koje se odnose na akcizu za naftne derivate koje će služiti za izgradnju cesta – kazala je Cvijanović dodajući da bi to trebalo biti urađeno i za akcize na pivo i cigarete koje će ići za zdravstvo.

Naglasila je da se očekuje da će do kraja godine biti usuglašen i zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza.

Na današnjem sastanku je razgovarano o temama koje se tiču harmonizacije registracijske forme privrednih vozila.

Naime, želi se postići da proces za registraciju vozila bude identičan na području RS-a i Federacije, prenosi Fena.

Sastanku su prisustvovali zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević, ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte