NOVALIĆ: Aluminij nije izdržao udare tržišta, nećemo dozvoliti i pad Mittala; Džindić najavio da će Mittal dobiti odgodu plaća električne energije

Izaslanstvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, koju je predvodio federalni premijer Fadil Novalić, boravilo je danas u radnoj posjeti tvrtki ArcelorMittal u Zenici (AMZ), na poziv direktora Biju Naira.

Direktor AMZ-a Biju, kako je istaknuo, organizirao je sastanak kako bi transparentno predočili stanje u realizaciji ekoloških projekata iz integralne okolinske dozvole te da razgovaraju i o problemima izvoza čelika na Kosovo i u zemlje Europske unije.

-Zaštita okoliša, ekonomija i zaposlenje moraju ići zajedno. S ovim timom Vlade FBiH pokušavamo razjasniti sve aspekte poslovanja. Želio bih se zahvaliti premijeru i ministru, koji su nam obećali pomoći da dobijemo građevinsku dozvolu za izgradnju Toplane na plin – kazao je Biju.

On je naveo kako su razgovarali i o budućnost tvrtke i nakon 2022. godine te koji će biti utjecaji ako department “Koksara” ne bude mogla raditi nakon tog termina.

-Razgovarali smo o tome koje će biti posljedice za grijanje grada Zenice, bez koksnog plina – kazao je Biju.

Premijer FBiH Fadil Novalić istaknu je kako sastav izaslanstva koji je došao u Zenicu odslikava koji su to problem u toj tvrtki, koju, kakao je kazao, jako cijeni.

-Imamo neke druge izazove i problem koji su vezani za AMZ. Nama je drago što smo u ovoj tvrtki, u kojoj smo dobili odgovore na sva pitanja. Federacija je nadležna za ovu tvrtku, ne samo zbog udjela vlasništva, nego što su i pitanja koja su vezana za njen rad na federalnoj razini – kazao je Novalić

Podsjetio je kako je jedna od tvrtki u kojoj je Vlada FBiH imala vlasništvo, Aluminij iz Mostara, “pala”, odnosno nije izdržala svjetski trgovinski rat te da oni, sada, pomažu da se to ne dogodi i s AMZ-om.

-Veoma značajan utjecaj AMZ-a je na naše Željeznice, koje su se tek stabilizirale, zatim na BH Gas, Elektroprijenos i Elektroprivredu BiH – podsjetio je Novalić, koji je napomenuo kako su prije nekoliko dana, na prosvjednom skupu, o stanju u poduzeću progovorili i radnici AMZ-a.

-Oni su rekli da je bez AMZ-a Zenica mrtav grad. Bojimo se da nisu u pravu i zbog toga smo danas ovdje, da bismo im dali podršku – kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je nove sastanke već tijekom idućega tjedna, ovog puta u Sarajevu.

-Kontinuirana i sigurna opskrba električnom energijom u idućem razdoblju, s mogućnosti odgođenog plaćanja, bit će tema sastanka s Elektroprivredom BiH – kazao je Džindić, koji je najavio, za ponedjeljak ili utorak, sastanak i s upravom BH Gasa.

-Ako se razriješi problem s BH Gasom, očekujemo i sastanak u Ministarstvu, što se tiče izdavanja energetske dozvole za Toplanu – kazao je Džindić./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...