NOVALIĆ: Aluminij nije izdržao udare tržišta, nećemo dozvoliti i pad Mittala; Džindić najavio da će Mittal dobiti odgodu plaća električne energije

Izaslanstvo predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, koju je predvodio federalni premijer Fadil Novalić, boravilo je danas u radnoj posjeti tvrtki ArcelorMittal u Zenici (AMZ), na poziv direktora Biju Naira.

Direktor AMZ-a Biju, kako je istaknuo, organizirao je sastanak kako bi transparentno predočili stanje u realizaciji ekoloških projekata iz integralne okolinske dozvole te da razgovaraju i o problemima izvoza čelika na Kosovo i u zemlje Europske unije.

-Zaštita okoliša, ekonomija i zaposlenje moraju ići zajedno. S ovim timom Vlade FBiH pokušavamo razjasniti sve aspekte poslovanja. Želio bih se zahvaliti premijeru i ministru, koji su nam obećali pomoći da dobijemo građevinsku dozvolu za izgradnju Toplane na plin – kazao je Biju.

On je naveo kako su razgovarali i o budućnost tvrtke i nakon 2022. godine te koji će biti utjecaji ako department “Koksara” ne bude mogla raditi nakon tog termina.

-Razgovarali smo o tome koje će biti posljedice za grijanje grada Zenice, bez koksnog plina – kazao je Biju.

Premijer FBiH Fadil Novalić istaknu je kako sastav izaslanstva koji je došao u Zenicu odslikava koji su to problem u toj tvrtki, koju, kakao je kazao, jako cijeni.

-Imamo neke druge izazove i problem koji su vezani za AMZ. Nama je drago što smo u ovoj tvrtki, u kojoj smo dobili odgovore na sva pitanja. Federacija je nadležna za ovu tvrtku, ne samo zbog udjela vlasništva, nego što su i pitanja koja su vezana za njen rad na federalnoj razini – kazao je Novalić

Podsjetio je kako je jedna od tvrtki u kojoj je Vlada FBiH imala vlasništvo, Aluminij iz Mostara, “pala”, odnosno nije izdržala svjetski trgovinski rat te da oni, sada, pomažu da se to ne dogodi i s AMZ-om.

-Veoma značajan utjecaj AMZ-a je na naše Željeznice, koje su se tek stabilizirale, zatim na BH Gas, Elektroprijenos i Elektroprivredu BiH – podsjetio je Novalić, koji je napomenuo kako su prije nekoliko dana, na prosvjednom skupu, o stanju u poduzeću progovorili i radnici AMZ-a.

-Oni su rekli da je bez AMZ-a Zenica mrtav grad. Bojimo se da nisu u pravu i zbog toga smo danas ovdje, da bismo im dali podršku – kazao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić najavio je nove sastanke već tijekom idućega tjedna, ovog puta u Sarajevu.

-Kontinuirana i sigurna opskrba električnom energijom u idućem razdoblju, s mogućnosti odgođenog plaćanja, bit će tema sastanka s Elektroprivredom BiH – kazao je Džindić, koji je najavio, za ponedjeljak ili utorak, sastanak i s upravom BH Gasa.

-Ako se razriješi problem s BH Gasom, očekujemo i sastanak u Ministarstvu, što se tiče izdavanja energetske dozvole za Toplanu – kazao je Džindić./HMS/

Najnovije