Nova sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o BiH zakazana za 15. svibnja

 – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) zakazalo je za 15. svibnja debatu o Bosni i Hercegovini, ne navodeći što će konkretno biti tema, niti tko će se obratiti na sjednici.

U Vijeću sigurnosti UN-a u utorak je održana izvanredna sjednica o Bosni i Hercegovini na zahtjev Rusije. Moskva je kao povod za raspravu navela “narušavanje sigurnosne situacije i rizike podrivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma”.

Rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a održavaju se u trenutku dok dužnosnici Srbije i Republike Srpske (RS) lobiraju protiv usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Službeni datum sjednice Opće skupštine UN-a na kojoj bi se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen, ali se očekuje da će u drugoj polovini svibnja ona biti na dnevnom redu.

Finalni prijedlog rezolucije kojom bi se srpnja u svijetu obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine upućen je predsjedniku Opće skupštine UN-a Dennisu Francisu, potvrdio je veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Prijedlog rezolucije sastoji se od sedam točaka, kojim se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve i spriječiti njihovo negiranje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img