Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Nova marka HP Mostar – Etnološko blago 2018.

Hrvatska pošta (HP) Mostar tradicionalno, uz Svjetski dan pošte koji se obilježava 9. listopada, izdaje redovitu poštansku marku posvećenu etnološkom blagu.

Ovogodišnji motiv je tkalački stan, jedan od najstarijih strojeva koje je čovjek koristio za zadovoljavanje osnovnih potreba za odjećom u seoskim domaćinstvima. Osnovna sirovina za tkanje bila je vuna koja se dobivala od ovaca i od koje se izrađivalo sukno koje se koristilo u izradi odjeće, torbi, prekrivača, prostirača…

Tkanjem su se mogle izraditi razne tkanine, a tkalje su svoju umješnost pokazivale kombinacijom boja i uzoraka. Ručni radovi poput tkane odjeće su dragocjeno nasljeđe prošlosti, a tkalački stanovi danas su dijelom etnoloških zbirki.

Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada 2018., je Vjeko Lučić. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte