Hrvatski Medijski Servis

NONSENS Plenković odbacio navode o slanju oružja iz Hrvatske u BiH kako bi se vrbovale selafije

Premijer RH Andrej Plenković odbacio je navode jednog bh. portala da su hrvatski obavještajci organizirali slanje oružja u mesdžide u BiH kako bi se potvrdili navodi predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović da je BiH „leglo terorizma“. Kaže da agencije u Hrvatskoj i BiH razmjenjuju informacije te da je hrvatska obavještajna služba tražila očitovanje iz BiH o ovim navodima, a što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika to je još veći nonsens, rekao je novinarima u Neumu predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa. 

Jedan Bh. portal objavio je tekst u kojem se tvrdi da su obavještajci i diplomati Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojske županije. Cilj je bio, prema tim navodima, da se akcijama potvrde optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je ustvrdila da je “BIH leglo terorizma”.

Premijer RH je te navode odbacio nazvavši ih besmislicom i nonsensom. Kaže da agencije u Hrvatskoj i BiH razmjenjuju informacije te da je hrvatska obavještajna služba tražila očitovanje iz BiH o ovim navodima, a što se tiče involviranja hrvatskih diplomatskih predstavnika to je još veći nonsens. Također je napomenuo da će sigurnosne agencije iz RH tražiti očitovanje bh. agencija o ovim događajima.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović  istaknuo je da samo može pojačati Plenkovićev izričaj te da ga ne čudi i moguća umiješanost institucija BiH u ovakvim radnjama kada se uvrnutim vrijednostima želi odmaknuti fokus sa stvarnih problema u BiH.

Čović napominje da involviranje visokih dužnosnika HDZ-a premašuje sve ono što se očekivalo i što je bilo sadržano u izjavama i radnjama tih ljudi. Jučer se također pojavila izvrnuta vrijednost prema kojoj dužnosnici HDZ-a BiH nisu htjeli osuditi okupljanje udruge četnika u Višegradu vrijeđa zdravu pamet.

Onda se po ustaljenoj matrici prenese vijest, kaže Čović, pa se predstavnici hrvatskog naroda moraju pravdati.

“Imamo vrlo jasan stav prema onima koji u BiH ne njeguju toleranciju, gaje mržnju i podjele te su prijetnja za bilo koga u BiH i najstrože ih osuđujemo. Time se trebaju baviti institucije BiH, ali je zabrinjavajuće kada kroz takve institucije dođu ovakve izvrnute vrijednosti i dezinformacije koje su korištene da bi se fokus javnosti odvratio s bitnih tema”, ustvrdio je Čović.

Inače, puni učinak konferencije “Europski Ustav za Bosnu i Hercegovinu” će se vidjeti nakon sutrašnjih zaključaka.

Čović je istaknuo da HNS radi simultano na tri polja. Prvi je euroatlantski put, drugi je izgradnja unutarnje stabilnosti te je treći da se kroz legitimne političke predstavnike Hrvata, osiguraju prva dva./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte