LOS ANGELES

Noćas dodjela Oscara, kandidat za nagradu film “Quo Vadis, Aida?”

U Dolby Theatreu u Los Angelesu noćas po našem vremenu, će biti održana 93. ceremonija dodjele Oscara, nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Među nominovanim je i film “Quo Vadis, Aida?” bh. redateljice Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida?”.

Film, koji tematizira genocid u Srebrenici, nominovan je u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U toj kategoriji se natječu “Another Round” Thomasa Vinterberga, “Collective” Alexandera Nanaua, “The Man Who Sold His Skin” Kaouther Ben Hanije i “Better Days” Dereka Tsanga i “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić.

Nominacije su 15. ožujka putem videopoziva iz Londona priopćili pjevač i glumac Nick Jonas i glumica Priyanka Chopra.

Ceremonija dodjele Oscara će se po našem lokalnom vremenu odvijati u noći s nedjelje na ponedjeljak.

– Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za “Quo vadis Aida?”, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, poticaj i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma – to je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bio koji drugi koji se dogodio na ovom području u prošlosti – ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv da bismo bolje razumjeli jedni druge – izjavila je redateljica Jasmila Žbanić nakon nominiranja filma za najprestižniju filmsku nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realiziran u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunjska) , N279 Entertainment (Nizozemska), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu s Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

KRVAVI OBRAČUN U RIO DE JANEIRU

UZNEMIRUJUĆE Ubijeno najmanje 25 ljudi, među njima i policajac

Prema informacijama lokalnih medija u krvavom obračunu u Riju de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, među kojima je i policajac. Do obračuna je došlo...