HNK MOSTAR

„Noć s Aleksom” i „Gnijezdo” gostuju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku

HNK Mostar uskoro gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku s čak dvije predstave. Nakon nekoliko festivala i gostovanja u Beogradskom dramskom pozorištu „Noć s Aleksom” predstavit će se Šibenčanima 27. siječnja, a kultno „Gnijezdo” nakon duže pauze ponovo igra, i to baš na rođendan HNK u Šibeniku, 29. siječnja, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Poznati mostarski književnik Marko Tomaš „krivac” je za nastanak obje predstave: „Gnijezdo je inspirirano njegovom poezijom, a „Noć s Aleksom” nastala je po izvornom tekstu koji je napisao za HNK Mostar.

Suvremena kazališna estetika

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izraslo je u respektabilno kazalište s promišljenom repertoarskom politikom i suvremenom kazališnom estetikom, što je prepoznato kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji. To potvrđuju igranja na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima. Najbolji je primjer za to upravo predstava „Noć s Aleksom“ koja je nastupila u bh. selekciji 63. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu 7. listopada 2023. godine.

Vrijedi spomenuti kako je ova predstava već igrala na vrlo bitnim kazališnim festivalima, na 33. Marulićevim danima u Splitu i 68. Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Predstavu je na pozornicu HNK Mostar postavio renomirani kazališni redatelj Ivica Buljan. Kod Tomaša istinska drama proizlazi iz toga što pjesnik Šantić brka život, poeziju i politiku, što preispituje današnji imperativ uspjeha. Pitajući se kroz lik Šantića o svom mjestu u budućnosti, on postavlja pitanje o svom položaju u svom gradu danas, i o mjestu koje u njemu ima poezija, odnosno, umjetnost.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

Najbolja predstava u BiH

„Gnijezdo” je autorski i redateljski projekt Marine Petković Liker, koju je, kako je već spomenuto, inspirirala Tomaševa poezija. U neformalnim razgovorima često se spominje kako je „Gnijezdo” najbolja predstava u Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko godina. „Gnijezdo” je osvojilo šest vrlo značajnih nagrada na različitim festivalima i gostovalo u nekoliko gradova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Oduševilo je zagrebačku publiku te pobralo ovacije i desetominutni aplauz koji Gavella dugo nije pamtila. Nakon izvedbe ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina izjavio je kako je „Gnijezdo“ „predstava koju bi svako kazalište voljelo imati na svom repertoaru”. U Sarajevu je predstava gostovala dva puta: na festivalu Dani Jurislava Korenića dobila je nagradu za najbolju predstavu u cjelini, pa ju je publika opet tražila. Na Osječkom ljetu kulture „Gnijezdo“ je opet oduševilo publiku i bilo ispraćeno ovacijama. Tomislav Kurelec napisao je kako je predstava „začudno kazališno iskustvo”, a Tomislav Čadež za Jutarnji list kako je riječ o „nenametljivoj, dobro uigranoj i pametnoj obiteljskoj drami”.

U predstavi igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img