GRUDE

‘Noć muzeja’ u Gorici 31. siječnja

Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Župni ured Gorica, Matica hrvatska Grude i Hrvatska franjevačka arheološka zbirka “sv. Stjepan Prvomučenik” Gorica i ove godine organiziraju manifestaciju “Noć muzeja”, koja će biti upriličena u petak, 31. siječnja, u Gorici, od 18 do 23 sata.

Program ovogodišnje, desete po redu muzejske noći u Gorici, započet će u Staroj crkvi u Gorici predstavljanjem monografije o arheološkim iskapanjima u Gorici i svečanim otvorenjem Noći muzeja.

“Ova se Monografija sjeća predivnih obljetnica nastanka krstionice i bazilike, starohrvatske crkve sv. Stjepana, sjeća se gradnje crkve sv. Stjepana 1856. – 1859., ne želi zaboraviti osnutak kapelenije (1836.) i župe Gorice (1860.). Zemlja je duga stoljeća čuvala i na svjetlo dana nam preko arheoloških istraživanja dala krhotine naše povijesti. Te krhotine obrađene i opisane nastavlja čuvati Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika utemeljena 2001. godine u staroj kapeli, obnovljena stara crkva sv. Stjepana i ova Monografija”, napisao je fra Ante Marić u uvodu u monografiju, koja broji više od 600 stranica.

Nakon predstavljanja monografije, bit će otvorena izložba fotografija “Arheoloških iskapanja u Gorici”.

U sklopu manifestacije upriličit će se razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici, priopćili su organizatori. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV RASIMA DEMIROVIĆA

Mafiji u Hercegovini nudio 100.000 eura za ubojstvo brata

Tužiteljstvo Unsko-sanske županije okončalo je istragu te podiglo optužnicu protiv Rasima Demirovića (55) iz Bihaća zbog sumnje da je poticao više osoba na ubojstvo...