Hrvatski Medijski Servis

Nobelovu nagradu za medicinu dobila su dvojica imunologa

Foto: Screenshot/Youtube

James P. Allison je profesor i voditelj imunološkog odjela u Centru za rak MD Anderson koji je sastavni dio Sveučilišta u Houstonu. dok Tasuku Honjo radi kao profesor na Sveučilištu u Kyotu

Dvojica imunologa, Amerikanac James P. Allison (69) i Japanac Tasuku Honjo (76) zajedno su danas od Kraljevskog instituta u Stockholmu dobili Nobelovu nagradu za medicinu – za svoj rad na novom pristupu u liječenju raka, prenosi 24sata.hr.

Razvili su posebni oblik imunoterapije koja pomaže u borbi protiv ove opake bolesti.

– Pokazali su da se različite strategije mogu koristiti u poticanju imunološkog sustava u borbi protiv raka – rekli su predstavnici Kraljevskog instituta.

Njih dvojca su svojim marljivim radom došli do sasvim novog oblika liječenja raka – poticanjem sposobnosti našeg imunološkog sustava u borbi protiv stanica raka.

Terapija se usredotočuje na proteine koje proizvode stanice imunološkog sustava i na stanice raka. Naime, ti proteini mogu spriječiti imunološki sustav u uništavanju stanica raka, a terapija djeluje tako da se te proteinske prepreke uklone.

James P. Allison proučavao je taj protein koji djeluje kao kočnica na imunološki sustav. Shvatio je potencijal otpuštanja te kočnice i oslobađanja naših imunoloških stanica za napad na tumore. Razvio je ovaj koncept u novom pristupu liječenju pacijenata.

I Tasuku Honjo je otkrio protein na imunološkim stanicama i to da djeluje kao kočnica, ali s različitim mehanizmima djelovanja. Terapije temeljene na njegovom otkriću pokazale su se nevjerojatno učinkovitima u borbi protiv raka.

Dobit će i novčanu nagradu od 9 milijuna kruna (oko 6,5 milijuna kuna).

James P. Allison je profesor i voditelj imunološkog odjela u Centru za rak MD Anderson koji je sastavni dio Sveučilišta u Houstonu.

Tasuku Honjo radi kao profesor na Sveučilištu u Kyotu i član je japanske, američke i njemačke akademije znanosti./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte