Sve vijesti

TEHERAN

Nobelovka Mohammadi počela štrajk glađu u zatvoru u Iranu

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi počela je 6. studenog štrajk glađu zbog toga što je njoj i drugim zatvorenicama navodno uskraćena medicinska njega i prosvjedujući zbog obveznog nošenja hidžaba za žene u Iranu, priopćila je organizacija koja se zalaže za prava ove aktivistkinje.

Kampanja “Oslobodite Narges Mohammadi” priopćila je da je Mohammadi poslala poruku iz zatvora Evin i “obavijestila svoju obitelj da je počela štrajk glađu prije nekoliko sati”.

U poruci se navodi da su Mohammadi i njen odvjetnik tjednima tražili njen transfer u specijaliziranu bolnicu za njegu srca i pluća.

Iranska misija pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtjev AP za komentar.

U međuvremenu, još jednoj zatvorenoj aktivistkinji, odvjetnici Nasrin Sotoude, navodno je potrebna medicinska pomoć koju tek treba dobiti.

Ona je uhićena dok je prisustvovala sahrani tinejdžerke koja je umrla pod spornim okolnostima u metrou u Teheranu gdje nije nosila hidžab.

Globalno poznata kao zagovornica pokreta “Žene, život, sloboda”, Mohammadi je 6. listopada nagrađena Nobelovom nagradom za mir. Godinama je izražavala neslaganje protiv obveznog pravila nošenja hidžaba nametnutog ženama u Iranu, kao i ograničenja ženskih sloboda i prava koje provode islamski lideri u zemlji.

Odluka Nobelovog odbora da nagradu za mir dodeli Narges Mohammadi došla je nakon više od godinu dana prosvjeda u zemlji koje predvode žene.

Demonstracije su počele u rujnu prošle godine, nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru ozloglašene iranske policije za moral.

Mohammadi, čija je obitelj pobjegla u Francusku, uhićivana je 13 puta, pet puta osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem zbog rada na kampanjama za slobodu izražavanja i prava žena.

Nastavila je sa svojim aktivizmom unatoč brojnim uhićenjima od strane iranskih vlasti i godinama iza rešetaka, prenosi Radio Slobodna Europa./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...