NJEMAČKA: Mirovine rastu za gotovo 5 posto

Mirovine će u Njemačkoj 1. srpnja porasti za 4,57 posto. Ministarstvo za socijalna pitanja objavilo je to u utorak u Berlinu, prenosi Fenix.

Usklađivanje mirovina temelji se na najnovijim podacima Saveznog zavoda za statistiku i Njemačkog zavoda za mirovinsko osiguranje. Mirovina od 1.000 eura raste za 45,70 eura.

Mirovine prvi put jednako rastu u starim i novim zemljama. Usklađivanje mirovina treću je godinu zaredom veće od četiri posto, ističu u Ministarstvu socijalne skrbi.

U novim saveznim zemljama vrijednost mirovina na istoku već je prošle godine dosegla vrijednost na zapadu zbog većeg povećanja plaća.

Po prvi put jednake mirovine na Istoku i Zapadu

Ministar rada Hubertus Heil (SPD) govorio je o “dobrim vijestima” za umirovljenike. “Jako tržište rada i dobri ugovori o plaćama to omogućuju”, rekao je Heil.

Usklađivanje mirovina znatno je iznad stope inflacije. Kako navode njemački mediji, 34 godine nakon ujedinjenja Njemačke, jedinstvena prilagodba Zapada i Istoka prekretnica je za zemlju. Rad vrijedi jednako i na Istoku i na Zapadu što se tiče mirovina.

Heil se osvrnuo na mirovinske planove vladajuće Semafor-koalicije. Mirovinskim paketom Vlada trajno stabilizira zakonski propisanu mirovinu, a istovremeno rasterećuje buduće uplatitelje doprinosa generacijskim kapitalom.

Povećanje plaća relevantno za usklađivanje mirovina iznosi 4,72 posto. Temelji se na kretanju plaća koje je objavio Savezni zavod za statistiku.

Osim toga, vodi se računa o kretanju doprinosne plaće osiguranika, što je ključno za stanje dohotka obveznog mirovinskog osiguranja. Njemačka ima oko 22 milijuna umirovljenika, a prosječna mirovina iznosi oko 1.500 eura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img