Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

NJEMAČKA Miljenica Angele Merkel tjesno pobjedila u utrci za predsjednicu CDU-a

Foto: EPA

U drugom krugu glasovanja delegati na izbornom saboru CDU-a za nasljednicu Angele Merkel na poziciji predsjednice stranke i liderice njemačkih demokršćana izabrali su Annegret Kramp-Karrenbauer s 517 glasova, odnosno 51,8 posto.

Njezin najveći suparnik Friedrich Merz dobio je 482 delegatska glasa, odnosno 48,2 posto. U prvom krugu je vodila Kramp-Karrenbauer s 450 delegata (45 posto), Merz je bio drugi s podrškom 392 delegata (39,2 posto), dok je Jens Spahn dobio podršku 157 delegata, odnosno 15 posto.

Kramp-Karrenbauer slovi kao politička nasljednica Angele Merkel.

Predsjednik CDU-a je i izgledni kandidat Unije CDU/CSU na sljedećim parlamentarnim izborima 2021.

Kramp-Karrenbauer je bila premijerka pokrajine Saarland, a obnašala je i funkciju glavne tajnice CDU-a, na koju ju je dovela Merkel.

Smatra se da će Annegret Kramp-Karrenbauer i ubuduće dobro surađivati s Merkel koja ostaje njemačka kancelarka, dok je poraženi Merz – favorit utjecajnog Wolfganga Schäublea – svojedobno napustio politiku baš zbog sukoba s Merkel./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte