NJEMAČKA CDU raspravlja o nasljednici Angele Merkel

Pitanje izbora kandidata ili kandidatkinje za kancelarsku funkciju u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) posljednjih dana izazvalo je suprotstavljanja u stranci, a konzervativno krilo stranke u utorak je zatražilo glasanje stranačke baze o tom pitanju.

”S obzirom na katastrofalne rezultate posljednjih ispitivanja javnog mnijenja, tražimo da o pitanju kandidata za kancelara na sljedećim izborima odluči stranačka baza glasanjem”, rekao je Alexander Mitsch, predsjednik udruge Unija vrijednosti (Werteunion) oko koje su okupljeni članovi Unije CDU/CSU koji traže povratak tradicionalnom, konzervativnom profilu stranke.

Mitsch je u razgovoru za dnevnik Die Welt objasnio kako je i ”projekt velike koalicije” sa socijaldemokratima propao.

”U to su svi uvjereni: i birači i analitičari”, rekao je Mitsch.

Predsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU Ralph Brinkhaus je prije toga za njemačku novinsku agenciju (dpa) izjavio kako nema dvojbe oko toga da će predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer biti sljedeća kandidatkinja za kancelarku demokršćanske Unije CDU/CSU.

“Ona će biti naša sljedeća kancelarska kandidatkinja ako to želi”

”Ona će biti naša sljedeća kancelarska kandidatkinja ako to sama želi”, rekao je Brinkhaus.

Nakon gubitka na izborima za Europski parlament, padanja rejtinga u ispitivanjima javnog mijenja te otvorenog sukoba s predstavnicima mlađe generacije, na Annegret Kramp-Karrenbauer je posljednjih tjedana porastao unutarstranački pritisak.

Kramp-Karrenbauer je u prosincu prošle godine na mjestu predsjednice CDU-a zamijenila Angelu Merkel koja se povukla s mjesta predsjednice stranke, ali je najavila da će do kraja izbornog razdoblja ostati na kancelarskoj funkciji.

Kramp-Karrenbauer slovi za štićenicu Angele Merkel koja ju je početkom 2018. i dovela na mjesto glavne tajnice stranke.

Kramp-Karrenbauer je u prosincu na stranačkom kongresu odnijela tijesnu pobjedu pred kandidatom konzervativnog krila stranke Friedrichom Merzom, koji, kao i krilo koje ga podržava, CDU želi vratiti tradicionalnim vrijednostima koje su se, po mišljenju jednog dijela stranke, izgubile tijekom predsjedanja Angele Merkel.

Sam Friedrich Merz je u utorak raspravu o kancelarskom kandidatu više od dvije godine uoči izbora nazvao suludom i preuranjenom.

Kritike unutar stranke

I ostali vodeći političari CDU-a izjasnili su se protiv rasprave o konzervativnom kancelarskom kandidatu u ovom trenutku.

”Za rasprave ovog tipa je doista prerano”, rekao je Carsten Linnemann, potpredsjednik zastupničkog kluba Unije CDU/CSU i predvodnik tzv. poduzetničkog krila njemačkih demokršćana.

Potpredsjednik CDU-a i premijer savezne pokrajine Hessen Volker Bouffier rekao je kako se samo po sebi razumije da Annegret Kramp-Karrenbauer kao predsjednica stranke ima primat pri pozicioniranju na mjestu kancelarskog kandidata.

”To je oduvijek bilo tako i tako će i ostati”, rekao je Bouffier.

Nakon previranja na vrhu Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), manjeg koalicijskog partnera u vladi Angele Merkel, sve je više analitičara koji predviđaju da sadašnja vlada neće izdržati do kraja izbornog razdoblja 2021.

Sama Merkel je najavila da se više neće kandidirati na izborima za sljedeći saziv Bundestaga, što automatski znači i odricanje od kancelarske pozicije./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Postoji li “idealno vrijeme” za rađanje djece?

Postoji li "pravo vrijeme" kada trebate zatrudnjeti? Koga god pitali, dat će vam drugačiji odgovor, a možda je najbolje poslušati savjete ovih mama koje...