NIZOZEMSKA MINISTRICA OBRANE: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

– Izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da Washington možda neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku upravo je ono što ruski predsjednik Vladimir Putin voli čuti, kazala je u ponedjeljak nizozemska ministrica obrane.

Trump je sugerirao da Sjedinjene Države možda neće zaštititi NATO saveznice koje ne troše dovoljno na obranu od potencijalne ruske invazije.

– Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli čuti – kazala je nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren za Reuters u ponedjeljak.

– Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima, i znamo da je to ono što Putin traži – dodala je.

Uvršten u članak pet osnivačkog ugovora NATO-a je princip kolektivne obrane – premisa da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

– Nije prvi put da kaže nešto u tom smislu. Ali u isto vrijeme, to je naravno zabrinjavajuće. Mislim da je posebno sada, sa stvarnim prijetnjama zemljama NATO-a, veoma zabrinjavajuće da netko tko je toliko bitan govori takve stvari – kazala je Ollongren.

Također je napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu proračunsku potrošnju na vojsku od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda.​/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img