NIKŠIĆ: Već su počeli pregovori o formiranju vlasti bez SDA u nekoliko županija

Evidentno je da će Socijaldemokratska partija (SDP) BiH u periodu koji je pred nama biti važan politički faktor, a pretpostavljam da ćemo biti i još važniji, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik ove stranke Nermin Nikšić.

Na konferenciji za novinare Nikšić je rezimirao rezultate koje je SDP ostvario na proteklim Općim izborima, te naglasio da ta stranka evidentno bilježi rast izbornog rezultata na svim nivoima u BiH, pišu Vijesti.ba.

– Imat ćemo više mandata u Parlamentu BiH, a prema sadašnjim rezultatima, trebali bi da ih imati pet. U Parlamentu FBiH minimum 16, u idealnom scenariju i do 18 – rekao je Nikšić.

Prema njegovim riječima, i u kantonalnim skupštinama SDP BiH bilježi rast izbornog rezultata i broja mandata, ali nije prešla izborni cenzus u Narodnoj skupštini RS (NSRS).

– Trebam biti realan i reći da smo u nekim izbornim jedinicama očekivali i bolji izborni rezultat, ali o tome ćemo kada dođe vrijeme na organima SDP-a – kazao je Nikšić.

Naglašava kako je evidentno da je SDP važan politički faktor, te da će u periodu pred nama biti i još važniji.

– Posebno želim naglasiti da mi je drago što su građanske stranke u zbroju dobile veću podršku od trenutno vladajućih stranaka kada govorimo o pojedinačnim rezultatima. Međutim, činjenica je da su ove vladajuće stranke relativni pobjednici izbora, iako bilježe izvjestan pad podrške, naročito SDA – poručio je Nikšić.

Od onih koji su proglasili pobjedu očekuje da ponude svoj plan – kako misle formirati vlast i što misle raditi, „jer to u kampanji nisu govorili“.

U SDP-u, dodaje, imaju vrlo jasnu poziciju – u vlast neće ulaziti kroz tzv. matematičke koalicije.

– Imamo naš „Plan 10“, razgovarat ćemo sa onim koji su spremni podržati mjere koje su po nama ključ za konačni iskorak BiH. Dakle, vlast radi vlasti nas ne zanima, samo ona vlast koja će imati konkretan program je nešto o čemu želimo i možemo razgovarati – dodao je Nikšić.

Napominje kako će iz SDP-a prvo obaviti razgovore sa svojim partnerskim strankama da vide na koji način konkretizirati tu suradnju.

– Želim reći i to da su ostvareni prvi kontakti oko formiranja vlada u kantonima gdje je to moguće tako da ima dovoljno kantonalnih zastupnika da se vlast formira bez SDA – dodao je Nikšić.

Na pitanje novinara da prokomentira stav lidera SNSD-a Milorada Dodika da mu SDP ne bi bio mrzak partner u vlasti na državnom nivou, Nikšić je ustvrdio da SDP nikome ne bi bio mrzak partner.

– SDP kad ulazi u vlast, ulazi otvoreno, transparentno. Ono što se dogovorimo i ispoštujemo, držimo riječ i svi oni koji bi htjeli da rade, htjeli bi da rade sa SDP-om – tvrdi Nikšić.

Novinare je zanimalo i s kim je SDP do sada ostvario kontakte oko formiranja vlasti.

– Kontakti su ostvareni sa svima onima koji nisu SDA. Evo, konkretno, razgovarao sam sa Dinom Konakovićem i Peđom Kojovićem. Dakle, prva dva kantona koja bi mogla biti interesantna, na osnovu dosadašnjih izbornih rezultata, su Kanton Sarajevo i ZDK. Svakako da ima još 4-5 kantona, ali o tom-potom – pojašnjava Nikšić.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, problematičnim je ocijenio što bi SDP morato birati između SDA i PDA.

– To je nešto što u ovom trenutku SDP ne razmatra, ali ćemo svakako kroz svoje organizacije vidjeti što se tu dešava – naglašava Nikšić.

Uslijedilo je pitanje – ako SDA i HDZ na državnom nivou eventualno ne budu mogli imati dovoljan broj ruku i bude im trebao treći partner – može li SDP sa SDA?

– Nema nikakvih špekulacija. Tko je rekao da možemo sa SDA? Prije svega, želimo da u kantonima gdje se može isključiti SDA formiramo vlast – dodaje Nikšić.

Predstavnici “sedme sile” željeli su znati i Nikšićev stav hoće li novi saziv Predsjedništva BiH imati problema u vođenju vanjske politike prema Hrvatskoj i Srbiji.

– Ja ne mislim da bi trebalo doći do bilo kakvih problema kad je u pitanju vanjska politika i do zatezanja odnosa ni sa Srbijom ni s Hrvatskom. Građani BiH su izabrali članove Predsjedništva i ja tu ne vidim nešto posebno sporno – odgovorio je Nikšić.

Naglašava kako od svih članova Predsjedništva BiH očekuje da svoj posao obavljaju u skladu s Ustavom i predstavljaju sve građane BiH, a ne da se ispostavi da je svako od njih samo predstavnik svog naroda.

Dodaje kako je SDP u svim kantonima na proteklim izborima napravio određeni pomak.

– U ovom trenutku u Livanjskom kantonu smo na granici mandata, tu treba vrlo malo glasova da se pređe cenzus. Ukoliko bi se to desilo u narednom brojanju, bio bi to još jedan iskorak SDP-a. U Zapadnohercegovačkom kantonu opredijelili smo se da idemo s jačom federalnom listom kako bismo u masi imali glasove. I mogu reći da će SDP iz tog kantona imati zastupnika u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta – zaključio je Nikšić./HMS/

Najnovije

NOVE TRZAVICE

Rusija tvrdi da Njemačka opstruira istragu u slučaju Navaljni

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Njemačku da opstruira istragu u slučaju trovanja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog. Njemačka vlada krši Europsku konvenciju iz 1959. o...