Sve vijesti

PREMIJER FBIH

NIKŠIĆ: Neke stvari ipak pomjerene s mrtve točke, nadam se pozitivnom izvještaju za BiH

Premijer Federacije BiH i predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić danas je izrazio očekivanje da će izvještaj Europske komisije o ispunjavanju obveza za početak pregovora o punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u Europsku uniju biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja.

-Kada smo preuzeli vlast građanima smo obećali da ćemo pokrenuti reforme, obećali smo da ćemo popraviti narušeni imidž BiH u svijetu, da ćemo ubrzati put BiH ka EU, a obećali smo i da se nećemo baviti populizmom već rješavanjem stvarnih problema građana. Dajemo sve od sebe da tako i bude. Umjesto da pronalazimo opravdanje za neuspjeh, tražimo način da BiH pokrenemo i da odmrznemo višegodišnje blokade – poručio je premijer Nikšić.

Kako je istaknuo, to ne ide kako bi htjeli “jer imamo prilično tvrde koalicijske partnere”. Zbog toga je usvajanje važnih zakona i provođenje reformi značajnih za sve bh. građane uvjetovano razgovorima i kompromisima koji, kako navodi, ponekad traju duže nego što bi trebalo.

-Dakle, nisam ni sam zadovoljan brzinom kojom ispunjavamo obveze, ali su, ipak, neke stvari pomjerene s mrtve točke. Iskreno se nadam da će izvještaj Europske komisije o ispunjavanju obveza za početak pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja o BiH, kazao je Nikšić.

Smatra da nedavna posjeta predsjednice Europske komisije BiH ide u prilog tome, jer su visoki dužnosnici EU ranije dolazili kritizirati vlast zbog izostanka reformi, “dok smo ovaj put ipak čuli neke pohvale i priznanja”.

– Želim naglasiti da zakone ne donosimo prvenstveno zbog ispunjavanja uvjeta za prijam u EU, već ih donosimo zato što na taj način osiguravamo bolje funkcioniranje BiH, jačamo pravnu državu i neovisnost pravosuđa, a za građane stvaramo bolje uvjete života i rada. Priznanje i pomoć od EU su nam dodatna motivacija da nastavimo putem kojim smo krenuli. Nije pitanje hoćemo li otvoriti pregovore s EU, pitanje je kada ćemo otvoriti pregovore s EU – ocijenio je federalni premijer.

Izrazio je zahvalnost EU na pomoći koju pruža BiH i uz koju se može brže ostvarivati politički i ekonomski razvoj države. Posebno zahvalnost uputio je EU na izdvajanju šest milijardi eura za zemlje zapadnog Balkana i to dvije milijarde grantova i četiri zajma, koje su uvjetovane provođenjem reformi.

-Naš cilj je da dodatnim reformama osiguramo da što veći dio ovih sredstava privučemo u BiH i da preko njih financiramo ekonomske, infrastrukturne i druge projekte od značaja za građane u cijeloj BiH – istakao je Nikšić.

Europska komisija će sutra objaviti godišnji Izvještaj o napretku BiH na putu prema Europskoj uniji, a zasad se nagađa hoće li iz Bruxellesa stići zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH./Fena/HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije