Nikolić o ruskom vetu: Danas je veliki dan za Srbiju

Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na predlog Rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju.

“Ne samo zato što je sprečeno bacanje lјage na cijeli srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim, već zato što je danas Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelј. Prijatelј koji zna da cijeni prave vrijednosti i koji dobro dobrim vraća. Nisu pojedine zemlјe danas pokušale anatemisati Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucjene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskompromisno poštuju istinu i pravdu”, izavio je srbijanski predsjednik.

Kako je navedeno u priopćenju iz Ureda predsjednika Srbije, u Srebrenici se dogodio užasan zločin koji je osudila cijela Srbija.

“Zločini su se dogodili tijekom ratnih zbivanja devedestih i pojedinci ili grupe pojedinaca su u njemu činile zločine”, naveo je Nikolić.

Predsjednik Srbije je iznio tvrdnju da su “muslimanske snage Bosne i džihadisti hladnokrvno ubili tisuće srpske djece, žena i starih osoba” i da je sravnјeno sa zemlјom 39 sela u tom području.

Ocijenio je da je rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podnijeta je čini se najdrastičniija, imala za cilј da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svjetskih razmera.

Prema njegovim riječima, to je bio “paradoksalan pokušaj” da narod koji je bio žrtva genocida i progona tijekom Drugog svjetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog svijeta, žrtvovao trećinu svog stanovništva tijekom Prvog svjetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se vlastite državnosti, bude označen kao genocidan.

“Čak i da je takva paradoksalna odluka bila donijeta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzila. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regiji i snaženju prijatelјstva širom svijeta”, zaključion je Nikolić.

Rezolucija o Srebrenici koju je predložila Velika Britanije nije danas usvojena na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Ruska Federacija je kao stalna članica VSUN-a glasom “ne” uložila veto čime je onemogućeno usvajanje te rezolucije./AA/HMS/

Najnovije

AMANDMANI NA USTAV BIH

SDP predlaže uvođenje funkcija “predsjednika i premijera BiH”

SDP predlaže amandmane na Ustav BiH kojima bi uveo funkcije "predsjednika i dva potpredsjednika BiH", kao i "premijera BiH". SDP bi, navedeno je u prijedlogu...