Sve vijesti

HNK Mostar

Nikolić: Neću doći u Sarajevo, volio bih voditi politiku kao Tito

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da neće ići na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevo, jer “ne može ići tamo gdje netko  optužuje njegov narod”.

On je naveo da je Predsjedništvo BiH nadležnost za organizaciju obilježavanja prenijelo na Sarajevo, koje želi svečanost održati u zgradi na kojoj piše da su “na tom mjestu srpski zločinci ubijali građane Sarajeva”.

“Kako ja da dođem tamo? Je li to poziv da ne dođem? Tako se ne možemo miriti. Hoćemo li se miriti ili da idem tamo gdje će optuživati moj narod”, rekao je Nikolić za RTS.

On je objasnio da je prvobitna ideja bila da svi odu na obilježavanje u Sarajevo i da se o tome dogovarao s rukovodstvom Republike Srpske i srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Nikolić je dodao da je i Radmanović odlučio ne ići na obilježavanje u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU.

Nikolić je naveo da će sudjelovati na obilježavanju 4. kolovoza u Belgiji, na poziv kralja te zemlje, koja je u Prvom svjetskom ratu teško nastradala i dodao da pokušava stići svuda gdje se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Govoreći o vanjskoj politici, Nikolić je rekao da se Srbija ne smije opredjeljivati između EU i Rusije i da bi volio voditi politiku kao što je nekada Josip Broz Tito, ali da treba da usklađuje svoju vanjsku politiku sa EU.

On je rekao da će Ukrajinu posjetiti ukoliko novi predsjednik Petro Porošenko bude vodio miroljubivu politiku, te ponovio da je nezamislivo da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Nikolić kaže da od posjete srpskog premijera Aleksandra Vučića Berlinu očekuje da sazna hoće li “njemačka rampa” za dalje širenje EU biti dignuta 2019. godine ili postoji neki novi termin i da čuje što Njemačka želi od Srbije./HMS/

Najnovije

VELIKA EKSPLOZIJA NA KRIMU

Ukrajinci raketirali sjedište ruske crnomorske flote, krenuo i cyber napad

Krim je pogođen kibernetičkim napadom "bez presedana" nakon raketnog napada na sjedište Crnomorske flote u Sevastopolju. "Cybernapad bez presedana na krimske pružatelje internetskih usluga", primijetio...