Sve vijesti

HNK Mostar

Nikolić: BiH neće uspjeti opstati

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u večerašnjem intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio je kako Bosna i Hercegovina teško može opstati.

Dodao je da on ne može “biti ni zaslužan ni kriv za ono što se događa u BiH”.

“Uloga Srbije je da bude jamac Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi je li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo”, kazao je Nikolić gostujući u emisiji “Aktuelno”, prenosi Klix.ba
Dodao je da je RS višenacionalna sredina, ali “vi sad imate krajeve gdje se potpuno etničko mijenja struktura stanovništva i dobijate čiste teritorije”.

“Hoće li ta država koja se tako raslojava uspjeti opstati, teško. Treba li pomoć Srbije? Kakva? Evo tu smo”, izjavio je Nikolić.

On je ocijenio da je u cijelom razdoblju poslije rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi “da je neki čovjek sam radio, do sada izgradio četverokatnicu”, a cijeli svijet, prema njemu, ne uspijeva izgraditi jednu funkcionalnu državu u BiH.

Na pitanje novinarke RTRS može li Srbija u tom slučaju samo ostati u okviru matrice “jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma i podržavati sve narode”, ako već smatra da u današnjoj BiH nitko nije zadovoljan, Nikolić je istakao da Srbija ne može izaći iz te matrice.

“Srbija mora ostati jamac Daytonskom sporazumu, ali to nas ne sprječava da pomažemo RS… Na sve moguće načine, ne samo sastancima dvije vlade, već zajedničkim investicijama… Neka rade što god hoće, neka se sastaju, neka se rastaju… Želim sreću svim građanima Bosne i Hercegovine. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova. I razvod braka jedino je pravi ako se u miru raziđu, tko zna možda se nekad ponovo sastanu. Čemu vode te svađe? Da im ljude lošije žive i da nitko ne može računati da BiH može da kao država bilo što jamči”, komentirao je Nikolić.

Napomenuo je kako ne trebaju u RS očekivati od Srbije da bilo što učini da BiH ne funkcionira, kao što neće učiniti bilo što da BiH funkcionira
Govoreći o ulozi Turske na Balkanu, potvrdio je da je i dalje izvan trilaterale BiH-Srbija-Turska. Primijetio je da se neki Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci i da je “Turska utjecajan faktor među našim Bošnjacima”.

“To tko neće priznati bježi od istine. Netko je pokušao uz pomoć Turske smirivati situaciju u BiH i u Raškoj (Sandžak) “, dodao je Nikolić.

Osvrćući se na pitanje podržava li neku od stranaka iz Republike Srpske, uoči listopadskih izbora, Nikolić je to negirao, ali je izrazio spremnost surađivati sa svima koji pobjede. Rekao je kako ima dobre odnose s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i “da nije našao grešku u načinu kako Dodik vodi RS”.

Potvrdio je da neće doći u Sarajevo na 100-godišnjicu Prvog svjetskog rata jer ne može ući u “tu zgradu”, aludirajući na Vijećnicu i ploču na kojoj piše da su je 1992. godine “srpski zločinci” srušili tu zgradu.

Nadelje, kazao je da članovi Predsjedništva BiH privatno dobro surađuju, ali da će pred izbore “podmazati puške i pripremiti metke i predstavljati se kao zaštitnici svojih naroda”, a da će kada prođu izbori ponovo sjesti i postati prijatelji. Otkrio je da ih je pitao zašto to rade.

“Što morate posvađati narod kad god dođe do izbora i da narod vječito misli da ga čeka rat i da stalno strahuje od rada”, zaključio je Nikolić.

1 COMMENT

  1. BiH je anglo-američka tvorevina. To zna svaki idiot i da ona nije odraz većinske volje naroda koji u njoj žive. Nije !! BiH je SILA , američka i ništa drugo i u njoj dobro žive samo slugani i izdajnici kojima je dozvoljeno da budu bogati na račun naroda koje tobože predstavljaju pod uvjetom potpune lojalnosti strancima i krupnom kapitalu.

Comments are closed.

Najnovije

DOMINISTAR VANJSKIH POSLOVA

BRKIĆ: Zakon o vanjskim pslovima smanjit će samovolju pojedinaca koji zlorabe međunarodne platforme

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić smatra da će predloženi zakon o vanjskim poslovima BiH služiti bh. institucijama i smanjiti samovolju...