PREGOVORI O NOVOJ VLADI TUZLANSKE ŽUPANIJE

Nije isključeno da jednog ministra ponudi HDZ

Pregovori o sastavu nove Vlade Tuzlanske županije počeli su jučer, a još nije poznato hoće li u njoj sjediti nestranački kadrovi, poznata stranačka lica ili neka kombinacija te dvije opcije.

Ono što je za sada poznato je da novu većinu u Skupštini TK čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka te nezavisni zastupnik Smajo Mandžić. Mandatar za sastav Vlade je Kadrija Hodžić iz SDP-a.

“Počeli su razgovori i trajat će dugo. Zadani rok nam je deset dana. Tu se lome koplja hoće li biti stranački ljudi ili će biti oni koje stranke predlože, a nisu stranački. Ja tražim da ne budu stranački ljudi, dakle, oni koji nisu u organima stranaka. Vidjet ćemo šta će na kraju biti”, kaže za “Faktor” mandatar Kadrija Hodžić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

On dodaje da je rano govoriti o bilo kakvim imenima, jer se mijenjaju zahtjevi stranaka koje su uključene u pregovore.

Međutim, Faktor saznaje i da je HDZ Tuzlanske županije, koji nema zastupnika u Skupštini TŽ, ranije imao kontakte s novom većinom, prilikom kojih su ponudili neka imena kao kandidate za ministre.

Podsjećamo, Vlada TŽ na čijem je čelu Denijal Tulumović iz SDA, u svom sastavu nije imala Hrvata, što je konstatirao i Ustavni sud FBiH, dostavivši mišljenje Vladi i Skupštini u kojem navodi da se to mira promijeniti u razumnom roku.

HDZ je aktualnoj većini, kako saznaje Faktor, odlučio ponuditi neka imena da bi se ispoštovala ustavna obveza. Kako saznajemo iz HDZ-a, oni imaju kadrove za resore obrazovanja i znanosti, sigurnosti, pravosuđa, zdravstva te kulture, sporta i mladih.

Kadrovska križaljaka u Vladi TŽ daleko je od kraja, a nova većina za njeno rješavanje ima još devet dana./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PODACI ZA VELJAČU

Potrošačka košarica gotovo 2 tisuće KM, pokrivenost plaćom ispod 50 posto

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec veljaču 2021. godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM...