Sve vijesti

HNK Mostar

Nigerija: Pripadnici Boko Harama ubili 30 ljudi i oteli 60 djevojčica

U provinciji Borno na sjeveroistoku Nigerije naoružani napadači ubili su u jednom selu najmanje 30 osoba, te oteli oko 60 djevojčica.

Državna televizija NTA TV saopštila je da se smatra da su napadači, koji su upali u selo Kummabza, pripadnici militantne grupe Boko Haram.

Lokalni izvori koji su potvrdili to za ovaj televizijski kanal kazali su kako su napadači pucali na kuće i narod, te su oteli oko 60 djevojčica između tri i 12 godina.

Militantna grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku znači “Zabranjeno zapadno obrazovanje”, djeluje u Nigeriji, zemlji koja je sa populacijom od 160 milijuna najveća afrička zemlja.

Članovi organizacije počeli su s provođenjem nasilja u Nigeriji najviše nakon smrti njihovog lidera Mohammada Yusufa u zatvoru 2009. godine, a 14. travnja u gradu Chibok oteli su veliki broj učenica. Samo 54 učenice vratile su se kućama, dok se za ostale još uvijek ne zna gdje se nalaze.

Lider organizacije Ebubekir Šekau nedavno je na internetu objavio snimak na kojem govori da su djevojčice oteli pripadnici grupe Boko Haram, te da traže njihovu zamjenu za svoje članove koji su u zatvoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Najnovije

ŠEF EU DIPLOMACIJE

Borrell posjetio Odesu i osudio ‘barbarske’ napade na grad

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell posjetio je ukrajinski lučki grad Odesu na Crnome moru, gdje se iz prve ruke...