NEUSTAVNO PREDSJEDNIŠTVO U BEOGRADU: Počeo trilateralni summit Srbija-Turska-BiH

U Beogradu je danas počeo trilateralni summit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je domaćin predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palači Srbija, dočekao lidere BiH i predsjednika Turske, javlja Tanjug.

Predsjednik Srbije je jučer, poslije bilateralnog sastanka s Erdoganom rekao da je glavni politički cilj dvije zemlje mir na Balkanu.

Erdogan je također, u susret trilaterali, istaknuo da njegova zemlja igra i nastavit će igrati konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.

“Održat ćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekt autoceste Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda”, rekao je Erdogan.

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsjednika, kao i članovi Predsjedništva BiH odlaze u Kuzmin gdje će prisustvovati svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji autoceste Beograd – Sarajevo.

Neustavno Predsjedništvo na trilateralnom summitu

Inicijative i susrete članova Predsjedništva BiH s međunarodnim predstavnicima i liderima drugih zemalja načelno bi trebalo podržavati. Međutim na današnjem trilateralnom sastanku u Beogradu sudjeluje neustavno Predsjedništvo BiH koje se sastoji od dva bošnjačka i jednog srpskog člana, piše Hrvatski Medijski Servis.

Najveći je problem Bosne i Hercegovine narušavanje ustavnog poretka definiranog u Daytonu. U preambuli Ustava piše da BiH tvore, odnosno da su njeni konstitutivni elementi – Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Sukladno Ustavu i presudama Ustavnog suda BiH to natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnosti naroda trebalo bi se odražavati i u Predsjedništvu BiH, a to danas nemamo.

U Predsjedništvu BiH, koje danas sudjeluje na trilateralnom summitu Srbija, Turska, BiH, sjede dva bošnjačka (Šefik Džaferović ii Željko Komšić) te srpski član Predsjedništva BiH (Milorad Dodik) dok Hrvati uopće nisu zastupljeni u tijelu koje je kolektivni šef države.

Takvo neustavno Predsjedništvo ne bi trebalo odlučivati ni o čemu, pa ni predstavljati BiH na međunarodnim summitima, jer isto nije u skladu s ustavnim uređenjem BiH. Također, ni s presudom Ustavnog suda BiH koja govori da se pozitivnim zakonskim propisima treba osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama (među ostalima i Predsjedništvo BiH te domovi naroda).

Da priča o legitimnom predstavljanju “drži vodu” govori i činjenica da u Mišljenju Europske komisije, koje govori koje bi reforme BiH trebala provesti na putu ka EU, jasno i nedvosmisleno stoji “provesti presude Ustavnog suda BiH”./B. G./HMS/

1 COMMENT

  1. “Neustavno Predsjedništvo na trilateralnom summitu”—????
    U preanbuli ne pise da su njeni konstutitivni elementi Bosnjaci,Srbi i Hrvati,
    Pise: 3. Sastav
    Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske (u daljem tekstu “entiteti”).

    Lijepo bi bilo da mejesto kuknjave i pisanja ne istina,napiste zasto i kako je propao Alminijum i pod cijim vodstvom.

Comments are closed.

Najnovije

ČAPLJINA

Pucnjava u središtu Čapljine, jedna osoba ozlijeđena

Jedna osoba ozlijeđena je u pucnjavi u petak u središtu Čapljine, piše portal Bljesak.info. Pucnjava se dogodila u Ulici Mate Bobana oko 20.30 sati. Ozlijeđena...