Neumljani jedinstveni: Neum nije luka, “Hasanpaša i “Mehmetpaša” nisu dobro došli

Službena najava uplovljavljavanja dva broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum, u razdoblju od 14. do 19. srpnja ,izazvala je ogorčenje kod neumske vlasti i građana. Povodm toga, jučer je točno u podne održan hitan sastanak kojem su nazočili načelnik Terenskog ureda GP „Jug“ sa sjedištem u Čapljini, Robert Perić i zapovjednik Granične policije Neum Zdravko Konjevod, te načelnik Općine Neum Živko Matuško. Nakon iznesenih činjenica, u potpunoj suglasnosti donesen je zaključak kako brodovi u neumskom zaljevu nisu dobrodošli, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Iako se razlog ovog uplovljavanja vodi kao neformalan posjet Bosni i Hercegovini, u dopisu Ministarstva vanjskih poslova jasno je istaknuto da se radi o morskim vojnim vježbama. U toj istoj najavi Neum je označen kao „luka koja će se posjetiti“.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško, već je u više navrata jasno isticao da Neum nije luka, i da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih, i teretnih brodova u neumski akvatorij. Općinsko Vijeće Neum donijelo je zaključak još 2010. godine u kojem se protivi uplovljavanju brodova u cilju zaštite Neuma kao turističkog i ekološki zaštićenog područja, te je od najviših predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini zatražena trajna zabrana uplovljavanja brodova u neumski akvatorij. Suglasnost u toj odluci, i energičnu potporu daju i sve neumske ekološke udruge, sve udruge proistekle iz domovinskog rata, svi turistički djelatnici i privatni poduzetnici, uzgajivači ribe, i naravno sveukupno domaće stanovništvo.

Prošlost je pokazala da i brojne inicijative, dopisi i peticije nisu spriječile uplovljavanje brodova američkih i turskih ratnih mornarica u neumski zaljev.

To je kao poziv u pomoć koji nitko ne čuje, odnosno ne želi čuti. Tako i sada, nitko od vladajućih iz Sarajeva nije reagirao, i odluka ostaje – u mali neumski zaljev nazvan luka Neum, u srcu turističke sezone, uplovljavaju TCG Cezayirli Gazi Hasanpaša i TCG Sokullu Mehmet Paša sa svojom brojnom posadom.

Posljedice koje ostavljaju svojim posjetom su brojne. Poznato je da je neumsko more plitko, zalazi duboko u kopno , zaklonjeno je Pelješcem, i nema turbulentnog gibanja ni strujanja te se sav otpad, gorivo, mazivo i druge otrovne tvari koje ispuštaju brodovi dugo vremena zadržavaju u zaljevu. Osim ekološkog zagađenja podmorja, i uništavanju specifičnih i biljnih i životinjskih vrsta, uplovljavanje ratnih brodova dovodi i do potpunog uništenja turizma i turističkih djelatnosti, od kojih većina građana i živi.

Iako nema niti jedan racionalan razlog zašto bi se dozvolilo uplovljavanje brodova u zaljev Neum-Klek, Neumljanima se konstantno nameću nove posjete brodova ratnih mornarica. Pitanje je „koja je skrivena poruka takvih posjeta?.“ Ako se odgovor krije u namjeri da se u Neumu sagradi teretna pomorska luka, onda se to mora prerezati u korjenu, i nedopustiti manipulacije ovog tipa.

„Poručujemo svim zemljama , ukoliko žele da održimo prijateljske odnose, da ne šalju svoje brodove u zaljev Neum-Klek, jer Neum nije luka, niti ćemo dopustiti da to ikada postane“- poručuje načelnik Općine dr.med. Živko Matuško.

Ono što dodatno zbunjuje , jeste činjenica da se termin uplovljavanja ova dva ratna broda poklapa s terminom održavanja Međunarodne regate lađa Klek-Neum, te je ova turistička atrakcija morala biti odgođena.

Neumljani se nadaju da ovaj predivni komadić mora, jedini koji Bosna i Hercegovina ima, neće više biti predmetom političkih igara, te da će se Neum i dalje razvijati kao turističko središte po volji svojih žitelja, a ne u lučko po tuđoj volji./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img