Neum, Ravno i Slano traže olakšanje prelaska granice

Načelnici općina Neum, Ravno i Slano sastali su se s članovima mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.

Tom su prigodom načelnici susjednih općina ovome Povjerenstvu iznijeli probleme s kojima je stanovništvo ovoga područja svakodnevno suočeno tijekom sezone, a to su višesatna čekanja na graničnim prijelazima.

Ulazak Hrvatske u EU donio je BiH problem s granicom, budući da BiH sada izravno graniči s EU.

Stanovništvo u pograničnim područjima se od prvog dana susreće s problemom prelaska preko granice, izdavanjem pograničnih propusnica te strožijim kontrolama prilikom odlaska na posao i obavljanja svakodnevnih obveza. U cilju olakšavanja i rasterećenja ovih problema mješovito povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima je granične prijelaze za pogranični prostor privremeno (tijekom ljetne sezone) prekategorizirao u granične prijelaze za međunarodni promet putnika, čime se uvelike olakšao suživot ljudi s obje strane granice, priopćeno je iz Općine Neum.

Budući da su općine Neum, Ravno i Slano općine koje se razvijaju prvenstveno kroz turizam, višesatno čekanje na graničnim prijelazima im nikako ne ide u prilog.

Stoga su načelnici zatražili od mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima da razmotre mogućnost produživanja otvaranja navedenih malograničnih prijelaza.

Ovim sastankom održanim u Neumu nastojalo se podsjetiti na probleme ovdašnjeg stanovništva, a sve u cilju pronalaska nekog trajnijeg rješenja./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NASTAVAK UDARA NA NEOVISNOST PRAVOSUĐA

IZETBEGOVIĆ: Sve su Hrvate preskočili i došli do Novalića

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA govorio je prilikom gostovanja na Federalnoj televiziji o aferi "Respiratori", oslobađanju Fadila Novalića, radu Tužiteljstva BiH i glavne tužiteljice Gordane...