NETANYAHU: Misija UNRWA-e “mora biti okončana”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u srijedu da UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) mora biti zatvorena jer su neki djelatnici te agencije, po izraelskim saznanjima, sudjelovali u napadu Hamasa na jug Izraela u listopadu prošle godine.

“Vrijeme je da međunarodna zajednica i sam UN shvate da se misija UNRWA-e mora okončati”, rekao je Netanyahu gostujućim delegatima UN-a, prema priopćenju iz njegova ureda.

UNRWA “nastoji očuvati pitanje palestinskih izbjeglica. Moramo zamijeniti UNRWA drugim agencijama UN-a i drugim agencijama za pomoć, ako želimo riješiti problem Gaze kao što planiramo”, dodao je, prenosi Hina.

Optužbe za umiješanost djelatnika agencije u napad Hamasa postale su javne u petak kada je UNRWA objavila da je otpustila dio osoblja nakon što je Izrael agenciji dostavio informacije.

Guterres je u nedjelju rekao da je od 12 umiješanih osoba devet otpušteno, jedan je mrtav, a identitet preostale dvojice se rasvjetljava.

Dosje izraelske obavještajne službe, u koji je Reuters imao uvid u ponedjeljak, uključuje optužbe da je dio osoblja UNRWA-e sudjelovao u otmicama i ubojstvima tijekom napada 7. listopada koji je izazvao rat u Gazi, a navodi se i da je oko 190 zaposlenika UNRWA-e služilo kao militanti Hamasa ili Islamskog džihada.

Palestinci su optužili Izrael za krivotvorenje informacija kako bi ocrnili UNRWA-u. UNRWA zapošljava 13.000 ljudi u Gazi, vodi škole, klinike primarne zdravstvene zaštite i druge socijalne usluge te distribuira humanitarnu pomoć./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img